Η Αυστραλιανή Ιατρική Ένωση (AMA) ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με στόχο 2,4 δισεκατομμύρια λίτρα ζαχαρούχων ποτών όσα πίνουν οι Αυστραλοί κάθε χρόνο. Ο σύλλογος έχει εντείνει τα αιτήματά του για εισαγωγή «φόρου ζάχαρης».

Η εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησε σήμερα και επισημαίνει τον ρόλο που παίζουν τα γλυκά ποτά στην επιδημία παχυσαρκίας στην Αυστραλία, όπου, κατά μέσο όρο, 375 ml αναψυκτικών περιέχουν από οκτώ έως 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Η AMA επισημαίνει ότι η θέσπιση φόρου 40 λεπτών ανά 100 γραμμάρια ζάχαρης, που σημαίνει ότι ένα κουτάκι Coca-Cola θα ήταν 16 σεντ πιο ακριβό, θα μείωνε την κατανάλωση ζάχαρης από γλυκά ποτά κατά 12-18%.

Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με κακή κατάσταση των δοντιών και ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τον Guardian, το AMA ισχυρίζεται ότι οι Αυστραλοί πίνουν την ποσότητα των ζαχαρούχων ποτών ετησίως, που ισοδυναμεί με 960 ολυμπιακές πισίνες.

Η AMA ενθαρρύνει την Αυστραλία να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και να εισαγάγει φόρο στη ζάχαρη στα ποτά, αλλά μόνο σε αυτά που δεν έχουν θρεπτική αξία. Αυτά θα ήταν όλα τα μη αλκοολούχα ποτά που περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα, εκτός από χυμούς φρούτων εκατό τοις εκατό, ποτά με βάση το γάλα και ενεργειακά ποτά. Η μοντελοποίηση της AMA ενός τέτοιου φόρου δείχνει ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 43.804 τόνους ετησίως.

Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι σύμφωνοι με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για αύξηση των τιμών λιανικής κατά 20%, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική επίδραση στην υγεία.

Η AMA λέει ότι η προηγούμενη μοντελοποίηση εκτιμά ότι τέτοιοι στοχευμένοι φόροι θα οδηγήσουν σε μείωση της κυριαρχίας της παχυσαρκίας κατά περίπου δύο τοις εκατό, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών υγείας μεταξύ 600 και 1,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπολογίζεται επίσης ότι οι φόροι σε μια περίοδο 25 ετών θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 κατά 16.000, 4.400 περιπτώσεις καρδιακών προσβολών και 1.100 περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων.