Η Γκάνα μαζί με την Νιγηρία έγιναν οι πρώτες χώρες στον κόσμο που ενέκριναν ένα νέο, επαναστατικό εμβόλιο, το οποίο φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του ιού της ελονοσίας.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των χωρών της δυτικής Αφρικής αξιολόγησαν τα δεδομένα των τελικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα οποία δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη και αποφάσισαν να το εγκρίνουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει, επίσης, την έγκριση του εμβολίου.

Δοκιμαστικά δεδομένα από προκαταρκτικές μελέτες στη Μπουρκίνα Φάσο απέδειξαν ότι το εμβόλιο R21 ήταν έως και 80% πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγήθηκε σε τρεις αρχικές δόσεις και ως αναμνηστική δόση έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Πάντως, η ευρεία χρήση του εμβολίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα μίας ευρύτερης δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 5.000 παιδιά. Αυτά, αναμενόταν να ολοκληρωθούν στα τέλη του περασμένου έτους, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί επισήμως.

Ο καθηγητής Έιντριαν Χιλ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου εφευρέθηκε το εμβόλιο, ανέφερε ότι «αναμένουμε πως το R21 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά θνησιμότητας από ελονοσία στα παιδιά τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα, θα συμβάλει στον συνολικό τελικό στόχο της εκρίζωσης και εξάλειψης της ελονοσίας».

Το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας ετοιμάζεται να παράγει περίπου 100 – 200 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, με ένα εργοστάσιο εμβολίων να κατασκευάζεται στην Άκρα της Γκάνας. Κάθε δόση R21 αναμένεται να έχει κόστος μικρότερο των τριών δολαρίων. Ο Αντάρ Πουναγουάλα, Διευθύνων Σύμβουλος του ινδικού Ινστιτούτου Ορών, τόνισε πως «η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα έχει τεράστια επίδραση στη νόσο, ήταν εξαιρετικά δύσκολη». Ακόμη, προσέθεσε ότι η Γκάνα, ως η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο, αντιπροσωπεύει ένα «σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας, για την καταπολέμηση της ελονοσίας σε όλο τον πλανήτη».

Γιατί άργησε τόσο πολύ;

Η ελονοσία σκοτώνει περίπου 620.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους, μικρά παιδιά. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου που προστατεύει τον οργανισμό από το παράσιτο είναι ένα τεράστιο, μακροχρόνιο, επιστημονικό εγχείρημα που –μέχρι σήμερα– είχε μέτρια αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι η επιστημονική κοινότητα ανέπτυξε σε χρόνο – ρεκόρ το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ευλόγως απορεί κανείς γιατί χρειάσθηκε τόσος καιρός με το εμβόλιο της ελονοσίας.  Μία απάντηση είναι ότι η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο που είναι πολύ πιο ύπουλο και ανεπτυγμένο από τον ιό που προκαλεί την πανδημική νόσο.

To συγκεκριμένο παράσιτο εξελίχθηκε κατά αυτόν τον τρόπο, ώστε να «ξεφεύγει» από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.  Γι’ αυτό, κανείς χρειάζεται να νοσήσει ξανά και ξανά από την ελονοσία, προκειμένου να αποκτήσει μία –έστω μικρή– προστασία. Επίσης, έχει έναν περίπλοκο βιολογικό κύκλο, τόσο στους ανθρώπους όσο και τα κουνούπια, ενώ, ακόμη και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, προχωρά σε διάφορες μεταμορφώσεις, καθώς προσβάλλει το συκώτι και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Διαβάστε ακόμη: