Ανάρτηση με την οποία εξηγεί πώς φτάνει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα με το φαινόμενο να επηρεάζει τη χώρα και τις επόμενες ημέρες, έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Όπως σημειώνει αρχικά «η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες».
Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά η συχνότερη περιοχή-πηγή των αιωρούμενων σωματιδίων είναι η κεντρική Αλγερία «καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad».
«Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947» συνεχίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ για την σκόνη από την Αφρική.
«Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία» συνεχίζει η ανάρτηση Κολυδά που καταλήγει για την αφρικανική σκόνη: .
«Την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».
?? ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
✅Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar… pic.twitter.com/taVmPxriYE— Theodoros Kolydas (@KolydasT) March 27, 2024
Αφρικανική σκόνη: «Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο, να μην το αποδώσει σε αυτό» λέει ο Βασιλακόπουλος
Για τα προβλήματα που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η αφρικανική σκόνη μίλησε o καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγώντας ότι «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια, άνθρωποι με προϋπάρχουσες νόσοι επιβαρύνονται καθώς τα σωματίδια κάθονται στον βλεννογόνο και κάνουν φλεγμονή. Έτσι σε οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από άσθμα, αλλεργία, αυτό αυξάνεται αυξάνει και προκαλεί συμπτώματα».
Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο «αν κάποιος έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει πρέπει να μιλήσει με τον θεράποντα ιατρό του για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή και συνήθως αποφασίζεται ενίσχυση αλλά ποτέ δεν το κάνουμε μόνοι μας, ποτέ ως γιατροί του εαυτού μας».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι «αν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα όταν έχουμε αφρικανική σκόνη και δεν γνωρίζει να έχει κάποια νόσο να μην το αποδώσει σε αυτό. Αν κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο και δεν το ξέρει. Σε υγιή οργανισμό δεν προκαλεί συμπτώματα η σκόνη».
Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «αν βήχουμε μπορεί να έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το γνωρίζουμε, δύο συχνά νοσήματα που οι μισοί από όσους πάσχουν δεν το γνωρίζουν».
«Ιδίως αν έχουμε μια από τις δύο αυτές νόσους και πρέπει να βγούμε σε ανοιχτούς χώρους το καλύτερο είναι να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας καθώς αυτές κατακρατούν το 95% των σωματιδίων και μας προστατεύουν» κατέληξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Αφρικανική σκόνη: Τι συμβουλεύουν οι πνευμονολόγοι
Την προσοχή των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες εφιστά η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.
Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.
Διαβάστε ακόμη:
- Άνω Λιόσια: Οδηγός λεωφορείου αποπειράθηκε να βιάσει επιβάτιδα
- Φόρος εισοδήματος: Σε 8 δόσεις η πληρωμή – Ποιοι θα λάβουν έκπτωση 3%
- Μαρία Κωνσταντάκη: Μια κυρία μου είπε «μην στενοχωριέσαι, η ομορφιά δεν είναι τόσο σημαντική»
- Γιώργος Νικολαΐδης: Ο 16χρονος γιος της Βανδή ίσως είναι έτοιμος για το MasterChef