Οι Ταλιμπάν δεν θα δεχθούν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο πηγές του ισλαμιστικού κινήματος στο Reuters.

Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι καμία δυτική κυβέρνηση ή αξιωματούχος δεν έχει προσεγγίσει τους Ταλιμπάν σχετικά με ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας.

Αφγανιστάν: Μάχες και πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Χάος επικρατεί στο Αφγανιστάν, με την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ασίας, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος των Ταλιμπάν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εάν απαιτηθεί αυτό στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης αμερικανών, ξένων και αφγανών πολιτών.

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν χθες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των κρατών της Δύσης διεξάγονταν υπό δύσκολες συνθήκες. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μάχη με «άγνωστους» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ανταλλαγή πυρών ξέσπασε ανάμεσα σε μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Μπούντεσβερ, ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας.

Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του γερμανικού στρατού στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Στη μάχη ενεπλάκησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κατά την ίδια πηγή.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στις τάξεις του γερμανικού στρατού, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Για κυρώσεις στους Ταλιμπάν πιέζει τους G7 η Βρετανία – Στήριξη από Μπάιντεν

Η Βρετανία, κατά πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, θα πιέσει αύριο στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν.

Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει τις βρετανικές πιέσεις για κυρώσεις σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν διαπράξουν βιαιότητες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Η απάντηση είναι ναι. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά».

Πάντως θεωρείται απίθανη η άμεση υιοθέτηση κυρώσεων από την G7, την οποία συγκροτούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις για να ασκηθεί πίεση στο ισλαμιστικό κίνημα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να συνεχίσει και να επιταχύνει την επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης χιλιάδων βρετανών και αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν σήμερα, βάσει σχεδίου που προβλέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς εκτός χώρας ως και 6.000 άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Ο βρετανικός στρατός παρέτεινε την προθεσμία –που εξέπνεε αύριο Τρίτη– για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης που διεξάγει η RAF ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, κατά το ρεπορτάζ των Τάιμς.

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι από την 31η Αυγούστου μέχρι χθες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν 5.725 άνθρωποι.

Επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, βρετανούς πολίτες, πολίτες δυτικών και συμμαχικών κρατών, καθώς και Αφγανούς που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις ή τη βρετανική κυβέρνηση και δικαιούνται να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.