Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ χορηγούν σχεδόν 144 εκατομμύρια δολάρια για επιπρόσθετη βοήθεια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) του Λευκού Οίκου.

Η βοήθεια της Ουάσινγκτον που θα χορηγηθεί στο Αφγανιστάν ή Αφγανούς πρόσφυγες σε χώρες της περιοχής θα φθάσει τα 474 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε το ΣΕΑ, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα χορηγηθεί μέσω της μεταβατικής κυβέρνησης των φονταμενταλιστών ισλαμιστών Ταλιμπάν, αλλά μέσω ανεξάρτητων οργανώσεων.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό του Αφγανιστάν κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με λιμό από τον επόμενο μήνα.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αυξήσει το ποσό της βοήθειας λόγω της «αύξησης των ανθρωπιστικών αναγκών που επιτείνουν οι ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας, η ξηρασία, ο υποσιτισμός και ο ερχόμενος χειμώνας», σύμφωνα με την Έμιλι Χορν, εκπρόσωπο του ΣΕΑ.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, εν μέσω της αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας έπαψε να χορηγείται στη φτωχή χώρα της Ασίας, ενώ τα αποθεματικά της αφγανικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό -βρίσκονται κυρίως στις ΗΠΑ- πάγωσαν.