search

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Nέες απαγορεύσεις από τους Ταλιμπάν σε γυναίκες

Οι Αφγανές σταδιακά αλλά μεθοδικά αποκλείονται όλο και περισσότερο από τη δημόσια ζωή.

Αφγανιστάν: Nέες απαγορεύσεις από τους Ταλιμπάν σε γυναίκες

Νέες απαγορεύσεις που αφορούν τις γυναίκες ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν. Πλέον στο Αφγανιστάν δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των γυναικών σε γυμναστήρια και δημόσια λουτρά (χαμάμ) έπειτα από διάταγμα των Ταλιμπάν. Η εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τον περιορισμό των γυναικών από πάρκα και λούνα παρκ.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία πέρσι, οι Αφγανές σταδιακά αλλά μεθοδικά αποκλείονται όλο και περισσότερο από τη δημόσια ζωή, παρά το γεγονός ότι οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές υπόσχονταν μια πιο ήπια εκδοχή της σκληρής διακυβέρνησης που χαρακτήριζε την πρώτη τους θητεία στα ηνία της χώρας η οποία έληξε το 2001.

Οι περισσότερες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πλέον χάσει τη δουλειά τους ή πληρώνονται με ελάχιστα χρήματα. Παράλληλα, επιβάλλεται να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους ενώ απαγορεύεται να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συγγενή δίπλα τους. Όσον αφορά τη μόρφωση των γυναικών, τα σχολεία για έφηβα κορίτσια έχουν επίσης κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Τα γυμναστήρια είναι κλειστά για τις γυναίκες επειδή οι προπονητές τους ήταν άνδρες και ορισμένα από αυτά ήταν μιξ γυμναστήρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Ακίφ Σαντέκ Μοχατζίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου για «την πρόληψη των ηθών και την προώθηση της αρετής».

Όσον αφορά τα δημόσια λουτρά, ανέφερε ότι τα χαμάμ ήταν πάντα διαχωρισμένα ανά φύλο αλλά πλέον απαγορεύεται και εκεί η πρόσβαση στις γυναίκες: «Κάθε σπίτι έχει ένα μπάνιο, οπότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ομάδες ακτιβιστών εκτιμούν ότι οι αυξανόμενοι περιορισμοί στις γυναίκες είναι μια προσπάθεια να τις αποτρέψουν από ενδεχόμενη αντίδραση κατά των Ταλιμπάν. Μικρές ομάδες γυναικών έχουν οργανώσει συχνά διαδηλώσεις στην Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις, τις περισσότερες φορές με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.

Διαβάστε ακόμη: