Η πρωτεύουσα πόλη του Αφγανιστάν δέχθηκε σήμερα (06/08) ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς σημειώθηκε έκρηξη βόμβας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο με καταστήματα και στάσεις λεωφορείου, στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου κατοικεί η σιιτική κοινότητα.

Οπτικοακουστικό υλικό, μερικές στιγμές μετά την έκρηξη:

Υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για αυτό το χτύπημα.

Χθες, σε πολύ κοντινή περιοχή, ήταν γεγονός άλλη μία έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκαοκτώ. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Αφγανιστάν: Συγκρούσεις ανάμεσα σε Ταλιμπάν και τζιχαντιστές στην Καμπούλ με νεκρούς και τραυματίες

Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στις 03/08, έπειτα από σφοδρή μάχη με τζιχαντιστές, η οποία εκτυλίχθηκε σε συνοικία της Καμπούλ.

Ακόμη τέσσερα μέλη των δυνάμεων των Ταλιμπάν τραυματίσθηκαν στη μάχη, στη σιιτική συνοικία Καρτ–ι–Σαχί, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της «ντε φάκτο» κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν σπανίως παραδέχονται απώλειες στις τάξεις τους.

Οι τζιχαντιστές ανήκαν στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του καθεστώτος των σκληροπυρηνικών σουνιτών. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά, ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων στη συνοικία, κατά τη ίδια πηγή.

Ωστόσο, βίντεο που αναρτήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από υποστηρικτές των Ταλιμπάν εικονίζουν τις δυνάμεις να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν παλιό οίκημα, όπου φέρονταν να κρύβονται οι μαχητές των ISIS.

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν πως τέσσερα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία είχαν σκοπό να επιτεθούν σε μέλη της σιιτικής μειονότητας, σκοτώθηκαν και άλλο ένα συνελήφθη στη μάχη.

Η επιχείρηση – επίδειξη δύναμης των Ταλιμπάν έλαβε χώρα μετά την προχθεσινή (02/08) ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ότι ο ηγέτης της Αλ ΚάινταΑϊμάν Αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, στην Καμπούλ.