Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει «βυθισθεί» στην κρίση, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν αποσύρει κάθε χρηματοδότηση, επιβάλλοντας αυστηρότατες κυρώσεις και αναφέροντας ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι αναγκαίο να αλλάξει πορεία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα, σε εκείνα των γυναικών.

Πριν από μερικές ώρες, ολοκληρώθηκε μεγάλη συγκέντρωση των Ταλιμπάν, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων θρησκευτικών ηγετών, αλλά και επικεφαλής των διαφόρων φυλετικών ομάδων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξαν ενδείξεις για αλλαγές ως προς τις διεθνείς απαιτήσεις, αναφορικά με το «άνοιγμα» των γυμνασίων θηλαίων.

«Ζητούμε από τις περιφερειακές και διεθνείς χώρες, ειδικά από τις ισλαμικές, να αναγνωρίσουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, να αποσύρουν τις κυρώσεις, να αποδεσμεύσουν τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του Αφγανιστάν», υποστήριξαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση σε ανακοίνωσή τους, χρησιμοποιώντας την ονομασία του ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν, ως την επίσημη ονομασία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει αναγνωρισθεί επίσημα από οιοδήποτε κράτος.

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον δύο νεκροί από έκρηξη σε αυτοκίνητο στα προάστια της Καμπούλ

Tρίτη αιματηρή επίθεση στo Αφγανιστάν, σε ισάριθμες ημέρες. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από  έκρηξη που σημειώθηκε στις 19/06) σε αυτοκίνητο στην Καμπούλ, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους.

Ο Χαλίντ Ζαντράν, εκπρόσωπος του Διοικητή της Καμπούλ, τόνισε ότι «από την έκρηξη, χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης στα βόρεια προάστια της πόλης, ενώ δεν είναι σαφής ο στόχος και ποιος ευθύνεται για την επίθεση».

Χθες, έλαβε χώρα επίθεση σε έναν ναό των Σιχ στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να «χάσουν» τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν επαναφέρει την ασφάλεια στη χώρα, αφότου κατέλαβαν την εξουσία, τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές θανατηφόρες επιθέσεις.

Την Παρασκευή (17/06), από έκρηξη στην πόλη Κουντούζσκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν ακόμη δύο.