Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν. Δεν κατέστη δυνατή άμεσα η επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ προειδοποιεί για επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο αεροδρόμιο    

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε σήμερα σε μια προειδοποίηση ασφαλείας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων μελών του αμερικανικού προσωπικού.

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Τουλάχιστον 40 τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.

“Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ”, διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Ρόιτερς ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή στους μαχητές τους να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της.

Η δήλωση από τον Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έγινε λίγο αφότου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη δήλωσε πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι έφυγε από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ μεταφέρθηκε εκτάκτως προς το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος έστειλε πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η ισλαμιστική οργάνωση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου καταδιώχθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής της να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε κάθε σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Καμπούλ και της πτώσης της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ το 1975, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «επέτυχαν τους στόχους» του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Αποδώσαμε δικαιοσύνη σε σχέση με τον Μπιν Λάντεν πριν από 10 χρόνια».

«Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο CNN.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή».

Όμως, το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε.

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ επιστρέφει σήμερα στη Ρώμη

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στην αφγανική πρωτεύουσα θα φύγει αμέσως και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Όλο το προσωπικό θα έχει φύγει έως αύριο», είπε η Λίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η σουηδική αρχή Μετανάστευσης εργάζεται για να φέρει πίσω τους ντόπιους εργαζόμενους».

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Βαθιά ανήσυχος για το μέλλον του Αφγανιστάν ο ΥΠΕΞ Ράαμπ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθύτατα για το μέλλον του Αφγανιστάν και κάλεσε τους αντάρτες Ταλιμπάν να σταματήσουν τη βία καθώς εισέρχονται στην Καμπούλ.

“Μοιράστηκα τη βαθύτατη ανησυχία μου σε σχέση με το μέλλον του Αφγανιστάν με τον υπουργό Εξωτερικών Κουρέσι”, έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter, αναφερόμενος στον Πακιστανό ομόλογό του Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι.

“Συμφωνούμε ότι έχει καθοριστική σημασία η διεθνής κοινότητα ενωμένη να πει στους Ταλιμπάν ότι η βία πρέπει να σταματήσει και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν παραμένει στην Καμπούλ και το προσωπικό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους Βρετανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, ενόσω οι Ταλιμπάν εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα.

“Μειώσαμε τη διπλωματική μας παρουσία λόγω της κατάστασης επί του πεδίου, αλλά ο πρεσβευτής μας παραμένει στην Καμπούλ και το προσωπικό της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίζει να εργάζεται για να παράσχει βοήθεια τους Βρετανούς πολίτες και το αφγανικό προσωπικό μας”, δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.