Η κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύθηκε να χορηγήσει στο Αφγανιστάν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 200 εκατομμυρίων γιούαν (σχεδόν 26 εκατ. ευρώ), ενημέρωσε σήμερα το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Τη δέσμευση έκανε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ομολόγους του των χωρών της περιοχής.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε μεταξύ άλλων να προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σκοπεύει σε πρώτη φάση να στείλει τρία εκατομμύρια δόσεις κινεζικών εμβολίων για την COVID-19 στο Αφγανιστάν.

Η ασιατική χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης, της οικονομίας, της ευημερίας των πολιτών και της αντιμετώπισης της πανδημίας, συνόψισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η στάση των άλλων χωρών απέναντι στο Αφγανιστάν 

Στη βιντεοδιάσκεψη συμμετείχαν οι ομόλογοί του από το Πακιστάν, το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και υφυπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν.

Στη σύνοδο συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το Αφγανιστάν να βγει από το «χάος» και απευθύνθηκε παρότρυνση στις ΗΠΑ να συνεισφέρουν, μετά την αποχώρηση των ενόπλων τους δυνάμεων από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Για τον κ. Ουάνγκ, η Ουάσινγκτον έχει «μεγαλύτερη υποχρέωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα» να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό λαό.

Οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών στον κόσμο ακόμη ζυγίζουν εάν θα αναγνωρίσουν το καθεστώς των Ταλιμπάν, που κατέλαβε την εξουσία τη 15η Αυγούστου, και εάν θα ξαναρχίσουν να στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς βοήθειας έχει ανασταλεί.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση αυτή την εβδομάδα να συγκεντρωθούν πάνω από 600 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η αρωγή στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν και η βοήθεια που χρειάζεται για να σωθούν ζωές κοντεύει να εξαντληθεί.