Αποχώρησαν επίσημα και οριστικά οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μετά την λήξη της προθεσμίας για την ολοκληρωτική απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Με την απόσυρση αυτή, λήγει μια πολεμική επιχείρηση που κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Το τελευταίο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που παρέμενε στο Αφγανιστάν αναχώρησε με Αμερικανούς στρατιώτες και όσους απέμεναν από το διπλωματικό σώμα της χώρας, βάζοντας έτσι και επίσημα τέλος στον 20ετή πόλεμο των ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν πανηγύρισαν την απογείωση του τελευταίου αμερικανικού αεροπλάνου από την Καμπούλ με πυροβολισμούς, συνοδευόμενες από δοξολογία στον Αλλάχ.

Αποχώρησαν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Ο Διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Φρανκ Μακκένζι ανακοίνωσε την αποχώρηση ζωντανά, μιλώντας σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στο Πεντάγωνο. «Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της απόσυρσης από το Αφγανιστάν και το τέλος της αποστολής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, πολιτών άλλων εθνικοτήτων και ευάλωτων Αφγανών», δήλωσε.

Αφγανιστάν: Αποχώρησαν οι ΗΠΑ - Φινάλε στον 20ετή πόλεμο

Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

«Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η USCENTCOM μέσω Twitter. Η οριστική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν αποπερατώθηκε χθες. Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν το Αφγανιστάν στα «χέρια» των Ταλιμπάν, των ισλαμιστών που ανέτρεψαν στα τέλη του 2001, όταν εισέβαλαν στη χώρα.

Τον 20ετή πόλεμο, κλήθηκαν να υπηρετήσουν συνολικά 775.000 στρατιώτες, με 2.400 εξ αυτών να μην επιστρέφουν ποτέ στην πατρίδα τους.

Αφγανιστάν: Αποχώρησαν οι ΗΠΑ - Φινάλε στον 20ετή πόλεμο

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι ΗΠΑ έφυγαν ηττημένες, επί της ουσίας, από το Αφγανιστάν και με το γόητρο τους, τόσο ως στρατιωτική όσο και ως στρατιωτική ηγεσία, σοβαρά τραυματισμένο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι αρνήθηκε να παρατείνει το διάστημα αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε από τους Ευρωπαίους, κυρίως, συμμάχους των ΗΠΑ. «Η εισήγηση των στρατιωτικών συμβούλων μου ήταν ομόφωνη, να μην δώσουμε επιπλέον χρόνο» είπε σχετικώς ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «βοηθά» Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ, σημείωσε. Πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπους. Άλλοι 6.000 απομακρύνθηκαν από την αφγανική επικράτεια αφότου στήθηκε αερογέφυρα, τη 14η Αυγούστου, μέχρι χθες.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κένεθ Μακένζι, επικεφαλή του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.