Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ρεκόρ επενδύσεων στη χώρα μας το 2022, προσθέτοντας πως ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Αναφορικά με ενδεχόμενα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας από το φθινόπωρο, επεσήμανε πως «είναι δεδομένο ότι εάν η Ρωσία διακόψει συνολικά την παροχή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όλα τα κράτη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση και η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει κάποια μέτρα, ωστόσο, σίγουρα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα κράτη της βόρειας Ευρώπης», μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά πιθανή έγκριση νέων μέτρων στήριξης για την κοινωνία, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «όσο η οικονομία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από εκείνους που είχαν υπολογισθεί, τόσο θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να υπάρξουν νέα μέτρα ενίσχυσης».

Ως παράδειγμα, στάθηκε στις επιδοτήσεις για το ρεύμα, «σημειώνοντας ότι είναι οι μεγαλύτερες, σε όλη την Ευρώπη».

Σχετικά με τις ανατιμήσεις, υποστήριξε πως «στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα θα έχει πληθωρισμό περίπου στον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίσθηκε ότι «με τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό, η Ελλάδα έγινε από παράδειγμα προς αποφυγή, παράδειγμα προς μίμηση».

Τέλος, σχολιάζοντας τα διαδοχικά περιστατικά γυναικοκτονιών τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «θα πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες που δέχονται βία από τον σύντροφό τους να την καταγγέλλουν και οι αρχές θα πρέπει να είναι πιο αυστηρές στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

Moody’s: Ο πληθωρισμός αποτελεί μεγάλη απειλή για την Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα είναι λιγότερο ευάλωτη στον αρνητικό αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού θα ήταν, για εκείνη, μεγάλη απειλή. Αυτό, τουλάχιστον, επεσήμανε ο οίκος Moody’s σε σημερινή ανάλυση (02/08) για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.

Αν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού (συνδυασμός στασιμότητας ή ήπιας ύφεσης στην οικονομία και υψηλού πληθωρισμού) γινόταν πραγματικότητα, η Ελλάδα θα ήταν μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία ο πιο αδύναμος κρίκος στις δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου. Θα ήταν μία credit negative (αρνητικό πιστωτικά γεγονός) εξέλιξη για τη χώρα μας, που θα ερχόταν να υπονομεύσει το κυνήγι για την επενδυτική βαθμίδα.