Τα βέλη της κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στρέφει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την «έντονη αποδοκιμασία της στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών που συμμετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος στην υπόθεση της Novartis, αλλά και «ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) πρόεδρο του ΣτΕ».

Αναφορικά με τον κ. Σκαλτσούνη, η Ένωση του ΣτΕ σημειώνει ότι «υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη και εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν υπηρεσία βίο του ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος» και προσθέτει: «Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων».

O Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε αιχμές κατά των δικαστικών λειτουργών, που υπέγραψαν το παραπεμπτικό βούλευμα αμφισβητώντας την ουσία του.
«Στη Δημοκρατία όλοι κρίνονται και οι δικαστές γι’ αυτά που γράφουν και ο καθένας αποφασίζει πώς θέλει να τελειώσει την καριέρα του σε ντροπή ή σε τιμή». Επίσης, αμφισβήτησε το περιεχόμενο του παραπεμπτικού βουλεύματος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, λέγοντας ότι δεν μπορεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να άσκησε πιέσεις για άλλες υποθέσεις σε δικαστές και να μην το έκανε για τη Novartis, ότι «δεν ήταν κακός σε κάποιες περιπτώσεις και καλός σε μία άλλη», ανέφερε ο υπουργός.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ένωσης του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ’ ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού. Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις- αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.

Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει».