Διαψεύδονται εκ νέου από τον ΑΔΜΗΕ οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά στα βόρεια προάστια της Αθήνας ξεκίνησε χθες από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία σήμερα τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Τόνιζαν ακόμη, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η επιθεώρηση που έγινε το πρωί στο δίκτυο έδειξε ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, προσέθεταν, γίνεται από την Πυροσβεστική

Σκρέκας: Λάθος ότι η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από τη ΔΕΗ

«Είναι λάθος ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της πυροσβεστικής».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Αντιθέτως, όπως είπε, επλήγησαν τα καλώδια και έκλεισαν τα κυκλώματα αφού ξεκίνησε η πυρκαγιά, για να προστατευτούν οι μονωτήρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γραμμές υψηλής τάσης είναι όλες σε λειτουργία, άρα το λεκανοπέδιο της Αττικής δεν έχει πρόβλημα. «Έχουμε πρόβλημα στη γραμμή διανομής μέσης τάσης που καταλήγει σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό χωριό και στις γύρω περιοχές, όπου εκεί έχουν υποστεί ζημιές οι ξύλινες κολώνας και οι μετασχηματιστές», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία τεχνικών για να ξεκινήσουν αμέσως εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «το σύστημα άντεξε χθες με τη μεγάλη πυρκαγιά και με ρεκόρ ζήτησης όλων των εποχών», επισημαίνοντας ότι τις μεσημεριανές ώρες αιχμής «η ζήτηση έφτασε τις 10.800 μεγαβατώρες ανά ώρα». «Τέτοια ζήτηση δεν έχουμε δει στο σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος χθες το απόγευμα στην Αττική, τις οποίες απέδωσε στην αποκοπή των γραμμών υπερυψηλής και υψηλής τάσης, κάτι που δημιούργησε «πρόβλημα οριακά», με «βυθίσεις στο σύστημα που προκάλεσαν αστοχίες», οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

Προσπαθούμε για το blackout

Ερωτηθείς για το εάν αποφύγαμε τον κίνδυνο ενός blackout, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είπε πως «έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση σε όλη την Επικράτεια. Είμαστε έτοιμοι για τα πιο απίθανα σενάρια, όπως μια πυρκαγιά, που προκαλεί διακοπή ηλεκτροδότησης που δημιουργεί προβλήματα στη συνολική ευστάθεια του δικτύου».

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στις εκκλήσεις για μείωση της ενέργειας, ο ίδιος διευκρίνισε πως όταν μιλάμε για σπατάλη ενέργειας «δεν εννοούμε το air condition που έχουμε ανάγκη στον καύσωνα, αλλά τις συσκευές που δεν χρειαζόμαστε τις ώρες αιχμής ή να μην αφήνουμε ανοιχτά τα φώτα». «Τον 21ο αιώνα θα ακούμε εκκλήσεις για μείωση της σπατάλης ενέργειας και να γίνεται εξοικονόμηση. Δεν δικαιολογείται να σπαταλούμε ενέργεια ακόμη και με 45-47 βαθμούς», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, έκανε λόγο για σχέδιο αντικατάστασης των παλιών και ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων μα νέες μονάδες φυσικού αερίου που είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον.