Αυτήν την Κυριακή, στον αγώνα της με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, η Άρσεναλ θα στείλει τους παίκτες της στο γήπεδο με πάλλευκες εμφανίσεις, χωρίς το χαρακτηριστικό της κόκκινο. Ακόμα και ο σπόνσοράς της θα είναι γραμμένος στις φανέλες με λευκά γράμματα.

Τις νέες εμφανίσεις ετοίμασε η Adidas, με την οποία συνεργάζεται η Άρσεναλ εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «No More Red» («Όχι Άλλο Κόκκινο»), που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη νεανική εγκληματικότητα με επιθέσεις με μαχαίρι, που έχουν αυξηθεί σημαντικά στο Λονδίνο το τελευταίο διάστημα.

Tα περιστατικά νεανικής βίας με θύματα εφήβους άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ στο Λονδίνο

Ειδικότερα, τα περιστατικά νεανικής βίας με θύματα εφήβους άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ στο Λονδίνο το 2021, με τριάντα παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στη χρονιά. Μέχρι τον Ιούνιο, και μέσα σε 12 μήνες, είχαν καταγραφεί συνολικά 10.000 εγκλήματα και επιθέσεις με μαχαίρι. Η Άρσεναλ θέλει να τραβήξει την προσχή του κόσμου, να φέρει το θέμα στην επιφάνεια και να δώσει ώθηση σε επενδύσεις και πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ασφαλών χώρων, όπου οι έφηβοι θα μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά και για τη στήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ενισχύουν τις τοπικές κοινότητες, με τη συμμετοχή από αναγνωρισμένα ονόματα-πρότυπα, όπως ο παίκτης-θρύλος της Άρσεναλ, Ian Wright, και ο Βρετανός σταρ του Χόλιγουντ, Idris Elba – ο οποίος σε εμφάνισή του στην τηλεόραση διατύπωσε την ελπίδα ότι οι ολόλευκες εμφανίσεις της ομάδας του θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού, ώστε να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος.

Μάλιστα, ο Elba πιστεύει ότι η πανδημία έχει παίξει τον δικό της ρόλο στο να δημιουργήσει περισσότερη ένταση στους νέους, αν και αναγνωρίζει πως ούτε ο ίδιος, ούτε η Άρσεναλ ή η Adidas θα μπορέσουν να φτάσουν στην καρδιά του προβλήματος. Απλώς θέλουν να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από το ζήτημα, να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν, «ακόμα και εκείνους που πωλούν τα μαχαίρια». Θα μπορούσε ακόμα αυτή η πρωτοβουλία να κινητοποιήσει και άλλους φορείς ή ποδοσφαιρικούς συλλόγους, ώστε να βρουν πρακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν, από τη δημουργία ασφαλών χώρων για να παίζουν ποδόσφαρο τα παιδιά, μέχρι κατά τόπους κέντρων νεότητας, ώστε να αντιληφθούν οι έφηβοι ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές από τις συμμορίες.

Από την πλευρά του, ο Ian Wright, ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία της Άρσεναλ και από τους κορυφαίους σκόρερ της Premier League τη δεκαετία του 1990,  μιλά για το ότι «κάθε νέος άνθρωπος αξίζει μια ευκαιρία να εκφραστεί, την ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος από βία», σημειώνοντας ότι δεν ειναι δυνατόν να κανονικοποιηθεί η νεανική βία και ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουν όλοι, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον και καλύτερες συνθήκες για τους νέους.

Οι νέες, ειδικές εμφανίσεις που δημιούργησε η Adidas για το project «No More Red» και που θα φορεθούν στον επόμενο αγώνα της Άρσεναλ, δε θα φτάσουν ποτέ στην αγορά προς πώληση, παρά θα δοθούν ως δωρεά σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της νεανικής βίας.