Οι κεραίες του Radar, που ως γνωστόν «πιάνει» όλα τα …σήματα, αφανή και εμφανή, εντόπισαν περίεργη, ύποπτη και βρώμικη «δουλειά» πρωτοκλασάτου υπουργού, εις βάρος συναδέλφου του επίσης προβεβλημένου!

Ο κομψευόμενος, πλην όμως εντελώς άχρηστος υπουργός, που ενώ είχε τεθεί πλήρως στο περιθώριο, από λύπηση ο πρωθυπουργός τον κράτησε στην κυβέρνηση, «τραβάει μεγάλο ζόρι» με συνάδελφο του υπουργό, ο οποίος θεωρείται απολύτως επιτυχημένος στο αντικείμενο του και που συμπτωματικά θα πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές στην ίδια εκλογική περιφέρεια!

Έτσι, κάτω από απύθμενο κόμπλεξ που τον διακατέχει, αποφάσισε να αρχίσει την αποδόμηση του, κοινώς το θάψιμο… Και για το λόγο αυτό προσέφυγε σε μη κυβερνητικό τύπο, σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα εν προκειμένω, για να τον …ξεκινήσει!

Δεν ξέρω ειλικρινά τι και αν θα γράψει η μη φιλοκυβερνητική εφημερίδα εις βάρος του επιτυχημένου υπουργου!

Εκείνο που μετά βεβαιότητας ξέρω είναι ότι τις υπόγειες και κατά κοινή παραδοχή «αδερφίστικες» (για να μην παρεξηγηθώ ο χαρακτηρισμός δεν είναι σεξιστικός ) κινήσεις του «ομορφονιού» υπουργού, τις έχουν πληροφορηθεί και ο εν δυνάμει βαλλόμενος υπουργός, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου!

Οπότε, καλά ξεμπερδέματα…

Eurobank- Τρ. Πειραιώς: Από το Μανχάταν στο Μπρούκλιν! Οι ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ (287 εκατ.) στο Ελληνικό και η παρέμβαση Σπ. Λάτση!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι την ώρα τούτη η επιτυχία του μεγάλου και εμβληματικού project του Ελληνικού, περνάει μέσα από την σαφή και ξεκάθαρη, στήριξη δύο μεγάλων θεσμικών τραπεζών!

Eurobank και Τρ. Πειραιώς όχι μόνο ένωσαν δυνάμεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με 1.2 δις. (από 600 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα) από κοινού την επένδυση της Lamda στο Ελληνικό, αλλά επιπροσθέτως ενισχύουν περαιτέρω το project ποικιλοτρόπως, διά μέσω της αγοράς κτιρίων γραφείων, στα οποία και θα μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις της διοίκησης και των βασικών τομέων και υπηρεσιών!

Οι δυο θεσμικές τράπεζες προτίθενται, όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις, να εγκαταλείψουν το κτίριο Μποδοσάκη επί της Λεωφόρου Αμαλίας όπου στεγάζεται η διοίκηση της Eurobank καταβάλλοντας υψηλό ενοίκιο και το πρώην κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Πανεπιστημίου (ένα ολόκληρο ιδιόκτητο οικοδομικό τετράγωνο) όπου είναι εγκατεστημένη η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, για να μετακομίσουν εν ευθέτω χρόνο στο Ελληνικό όπου και η Lamda θα ανεγείρει για λογαριασμό τους ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΥΣ, από 40.000 τμ έκαστος, αξίας γύρω στα 140-147 εκατ. ευρώ ο καθένας!!!

Είναι προφανές πως η αγορά των δυο ΠΥΡΓΩΝ από τις τράπεζες, αντί του συνολικού ποσού των 287 εκατ. ευρώ, συνιστά περαιτέρω ενίσχυση και χρηματοδότηση της Lamda του ομίλου Σπ. Λάτση (πέραν της χρηματοδότησης με 1,2 δις.) στην κατεύθυνση της υλοποίησης του project του Ελληνικού!

Και επιπροσθέτως οι δύο αυτές αγορές των ακινήτων, των δυο πύργων στην προκειμένη περίπτωση, βελτιώνουν και ωραιοποιούν την χρηματοοικονομική εικόνα της Lamda, αυξάνουν τις πωλήσεις και τα μελλοντικά έσοδα, δημιουργούν εμπράγματες εξασφαλίσεις και καθιστούν στο τέλος της ημέρας την εταιρία επιλέξιμη για χρηματοδότηση, «δίνοντας άλλοθι» στις διοικήσεις τους για την ιλιγγιώδη χρηματοδότηση του project!

Θυμίζεται ότι, αρχικά η χρηματοδότηση θα καλυπτόταν πλήρως από την Eurobank. Ωστόσο στη διοίκηση της υπήρξαν δεύτερες σκέψεις και ερωτηματικά. Μετά από παρέμβαση του ίδιου του Σπύρου Λάτση, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τις διοικήσεις και των δύο τραπεζών, επήλθε συμφωνία μεταξύ Eurobank και Τρ. Πειραιώς να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο από κοινού!

Και κατόπιν αυτού, η αγορά των δύο πύργων στο Ελληνικό ήρθε για να βάλει την τελική σφραγίδα σε ένα ντηλ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, προς χάριν του project θα μετακομίσουν από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και από κτίρια εμβληματικά στα οποία στεγάζονται, για να εγκατασταθούν σε νεόκτιστους ιδιόκτητους πύργους, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης!

Για να καταλαβαίνετε, σαν να μετακομίσεις από το κέντρο του Μανχάταν, στο Μπρονξ! Τέτοια είναι η διαφορά…

Οι μικροί δορυφόροι των 200 εκατ., οι αεριτζήδες και οι νταραβεριτζήδες! Οι υπουργικές παρεμβάσεις, οι μεσάζοντες και τα ραντεβού…

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 την διαδικασία για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων (ΕΠΜΔ) συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ!

Στόχος είναι να κατασκευαστεί, να τεθεί σε τροχιά και να λειτουργήσει, ένας αριθμός έξυπνων μικρών δορυφόρων για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρατήρηση γης για χρήσεις σε τομείς όπως η πολεοδομία και η χαρτογραφία, για υπηρεσίες στην ναυτιλία και την γεωργία, αλλά και σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, όπως η φύλαξη των συνόρων για παράδειγμα!

Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έχει εξασφαλιστεί!

Το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος τριετίας, ενώ βάσει της συμφωνίας Ελλάδος – ESA, οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, όταν δεν έχουν!

Υπό αυτή την έννοια θα περίμενε κανείς την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο των 200 εκατ. ευρώ από φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους υψηλής τεχνολογίας, με εξειδίκευση και εμπειρία!

Ωστόσο, πέραν των γνωστών εξειδικευμένων υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς αυτούς, στην υπόθεση των μικροδορυφόρων των 200 εκατ. ευρώ, έχει εμφανιστεί «κάθε καρυδιάς καρύδι»!!!

Νταραβεριτζήδες, μεσάζοντες – ενδιάμεσοι και γνωστά λαμόγια της πιάτσας που παριστάνουν τους αντζέντηδες πάσης φύσεως προγραμμάτων, ξαφνικά από το πουθενά θέλουν να υφαρπάξουν τα 200 εκατ. του προγράμματος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για το λόγο αυτό βάζουν «λυτούς και δεμένους» να παρέμβουν για λογαριασμό τους, ασκώντας πιέσεις!

Οι πληροφορίες λένε πως σε πολλούς και διάφορους νταραβεριτζήδες – επιχειρηματίες της πιάτσας, «βάζουν πλάτη» συγκεκριμένοι υπουργοί, ειδικά ένας, που θεωρητικά διαθέτει δύναμη και επιρροή στα υψηλά πατώματα της εξουσίας, ο οποίος φέρεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να απαιτεί από υπουργούς ραντεβού με (αεριτζήδες) επιχειρηματίες!

Η πιάτσα ήδη βοά! Όχι μόνο για τις θεσμικές παρεμβάσεις υπέρ συμφερόντων, αλλά κυρίως γιατί για κάποιους (ή για κάποιον) κατέχοντες θεσμικά κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, το νταραβέρι και το «σούρτα – φέρτα» και «πάρε δώσε» έγινε συνήθεια, για να μην πω επάγγελμα…

Τέλος ο πρώην της ΕΥΠ (ο αποκαλούμενος και «διπλός Γιάννης», γιατί άραγε;) από το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι!

Είναι πλέον γεγονός που δεν αμφισβητείται, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα και τα κλειστά χαρτιά που κρατούσαν αμφότερες οι πλευρές, επί τουλάχιστον 4 μήνες!

Την ώρα που γίνεται λόγος πολύς γύρω από το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Άραβες του Ντουμπάι και του Αμπου Ντάμπι για επενδύσεις στην Ελλάδα, φλερτάροντας μεταξύ άλλων και το 30% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας, ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παλαιό κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να χωρίζει τους δρόμους του με το περίφημο Sovereign Wealth Fund του Αμπου Ντάμπι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του οποίου ήταν ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας, (ο αποκαλούμενος από τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην πιάτσα ως «ο Γιάννης ο διπλός») ο οποίος λόγω των διασυνδέσεων που είχε αναπτύξει εκ της θέσεως του και του ρόλου του, είχε διαμορφώσει προσωπικές σχέσεις με πρόσωπα – κλειδιά στο Αμπου Ντάμπι, με επιρροή στο κρατικό fund, είχε καταφέρει να αποσπάσει την συναίνεση τους ως προς την εκπροσώπηση στην Ελλάδα, όπου θεωρείτο ο «άνθρωπος» τους!

Ωστόσο την ώρα τούτη για λόγους αδιευκρίνιστους η συνεργασία του Γιάννη Ρουμπάτη και της συζύγου του με τους Άραβες του πλούσιου Εμιράτου έλαβε τέλος με τις πληροφορίες να φέρουν τον πρώην ισχυρό άνδρα της ΕΥΠ να πολιορκείται από πλείστους όσους επιχειρηματίες θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις με τους Άραβες, ενόψει της απόβασης τους στην Ελλάδα!

Για την ιστορία το Sovereign Wealth Fund του Αμπου Ντάμπι (ADIA) που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 649 δις. δολαρίων, τελεί υπό την καθοδήγηση του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρη του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν!

Η χειραγώγηση και η κερδοσκοπία σε βάρος Alpha – Πειραιώς! Η εσωτερική πληροφόρηση, οι ΑΜΚ και η Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ των 2 συστημικών τραπεζών Πειραιώς και Alpha, αναδείχθηκε ως ένα μείζον ζήτημα για την αγορά, το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία!

Η πρωτοφανής επιτυχία τους, που συνοδεύτηκε από την επιστροφή στο ελληνικό χρηματιστήριο διεθνών επενδυτικών οίκων που για περισσότερο από 10 χρόνια είχαν «εγκαταλείψει» την πάλαι ποτέ θρυλική Σοφοκλέους, όπως η Schroeder’s και η Fidelity για παράδειγμα, διαμόρφωσε νέα δεδομένα και αδιαμφισβήτητα δρομολόγησε εξελίξεις, μέσα από την εξυγίανση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Ωστόσο οι δύο αυτές μνημειώδεις αυξήσεις κεφαλαίου, που υπήρξαν απολύτως επιτυχημένες και χαρακτήρισαν εν πολλοίς την χρονιά που πέρασε, θα μπορούσαν να είχαν αποτύχει, να είχαν χαλάσει, να είχαν ναυαγήσει, εάν πετύχαινε η υποτιμητική κερδοσκοπία και η χειραγώγηση της μετοχής που προέκυψε μέσα από κατάχρηση εσωτερικής- προνομιακής πληροφόρησης και εν συνεχεία διαρροής, ούτως ώστε να δημιουργηθεί κλίμα, πανικός και να προκύψουν μαζικές ανοιχτές πωλήσεις!

Η κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης, η κερδοσκοπία και η χειραγώγηση, όφειλαν να ελεγχθούν και προφανώς ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! Η οποία επί τη βάσει των πορισμάτων που συντάχθηκαν από τους ελεγκτές, καλείται να επιβάλει πρόστιμα στους εμπλεκόμενους και να στείλει τους σχετικούς φακέλους στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω…

Ωστόσο το παράδοξο είναι πως μέχρι στιγμής, μολονότι αρμοδίως διαχέεται η πληροφόρηση ότι οι σχετικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και τα πορίσματα είναι έτοιμα, η υπόθεση των 2 καραμπινάτων υποθέσεων εσωτερικής πληροφόρησης (στην Αμερική τους εμπλεκόμενους θα τους είχαν μπουζουριάσει προ πολλού…) δεν έρχονται στο ΔΣ… Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει;

Ποιο είναι άραγε το περιεχόμενο των πορισμάτων; Ανακαλύφθηκαν οι κερδοσκόποι μέσα από τον έλεγχο των πωλητών όταν διέρρευσαν οι ειδήσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου;

Ποιοι πούλαγαν ανοιχτά και κερδοσκόπησαν με τις 2 τραπεζικές μετοχές;

Ποιος ήταν εκείνος που έκανε κατάχρηση εκ των έσω προνομιακής πληροφόρησης ενδεχομένως και για ίδιον όφελος;

Βρέθηκε; Υπάρχουν αποδείξεις; Ή έστω ενδείξεις για να επιληφθούν σχετικά οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές;

Για να τελειώνουμε: όσο η δυσώδης και καραμπινάτη υπόθεση κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης και κερδοσκοπίας μέσω ανοικτών πωλήσεων, που προκάλεσαν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς (δηλαδή βαρβάτα κακουργήματα χρηματιστηριακής απάτης επί της ουσίας) δεν έρχεται στο ΔΣ, με στοιχεία και ονοματεπώνυμα για επιβολή ποινών και αποστολή των φακέλων στην Δικαιοσύνη, τόσο θα αυξάνονται οι υποψίες ότι οι τραπεζικές αυτές υποθέσεις οδηγούνται σε συγκάλυψη!!!

Γιατί, δυστυχώς, αυτό που διαρρέεται από την Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν μόνο …χειραγώγηση!!! Και όχι εσωτερική πληροφόρηση, κερδοσκοπία και χρηματιστηριακή απάτη!!!

Εν μία νυκτί, σύμφωνα με τη φημολογία, πάνε να «διαγράψουν» κακουργήματα και να τα μετατρέψουν σε πλημμελήματα!

Για να μην υπεισέλθω στο νόμο έκτρωμα Σταϊκούρα που κατεβάζει στα 5 χρόνια την παραγραφή της χρηματιστηριακής απάτης!