Σχέδιο για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών του Δημοσίου καθώς και όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους ή τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το σχέδιο ουσιαστικά απευθύνεται στους φορολογουμένους που είτε είναι οφειλέτες και αποπληρώνουν κανονικά τα χρέη τους στο Δημόσιο (ανεξάρτητα εάν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα) είτε αποπληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει μείωση της παρακράτησης για όσους χρωστούν στην εφορία και πρόκειται να εισπράξουν χρήματα και χρειάζονται φορολογική ενημερότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνέπεια στη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα να επιλύσουν τις διαφορές τους με την εφορία υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αναπληρωτή Θεόδωρου Σκυλακάκη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρατείνονται οι προθεσμίες αιτήσεων για εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών.

Χρέη προς τον ΕΦΚΑ: Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες παραγραφής

Εντωμεταξύ, μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες την προηγούμενη δεκαετία θα παραγραφούν, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για την προσαρμογή του πλαισίου διαχείρισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκε ως μέγιστος χρόνος παραγραφής τους η δεκαετία, αντί της εικοσαετίας που προβλέπει η νομοθεσία.

Η παραγραφή των χρεών δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού η παραγραφή των χρεών τους σημαίνει αυτομάτως και παραγραφή του χρόνου ασφάλισης. Δηλαδή, αν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ άνω της δεκαετίας, εφόσον παραγραφούν χάνει και τα έτη ασφάλισης που αφορούν οι παραγεγραμμένες εισφορές.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Δράμα: Σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας από κεραυνό – Μαρτυρίες από τους διασώστες των δρομέων