Το τοπίο θα αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες τόσο στις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των πολιτών, όσο και στο «μέτωπο» των φορολογικών ελέγχων.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα έχει άμεση εικόνα κάθε συναλλαγής που πραγματοποιείται σε μια επιχείρηση, από τον τρόπο πληρωμής και κίνησης των εισπράξεων μέχρι την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας ελέγχου και διασταυρώσεων των τζίρων της.

Κρίσιμο σημείο στη λειτουργία του νέου συστήματος είναι ότι πλέον δεν θα είναι δυνατή η αυτόνομη λειτουργία στις χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για κάθε πληρωμή που πραγματοποιείται με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής, αλλά αντίθετα το ποσό θα εξάγεται αυτόματα από την ταμειακή μηχανή.

Το σχετικό πρωτόκολλο που θα υιοθετηθεί αναμένεται να καταστήσει τον έλεγχο από τη φορολογική αρχή πιο αποτελεσματικό, καθώς σε περίπτωση μη τεκμηρίωσης της συναλλαγής θα δημιουργείται σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωσή της από τον φορολογικό μηχανισμό.

Αυτή η διασύνδεση θα καταστήσει πλήρως αυτοματοποιημένο το σύστημα επιστροφών φόρου, και ειδικά του ΦΠΑ, μέσω μιας ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων χωρίς αίτηση!

Επίσης, ήδη από το φθινόπωρο θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα Eispraxis, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί έναν ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του και τις συναλλαγές του.

Ομοίως, θα προχωρήσει η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής µε κριτήριο το προφίλ οφειλετών.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ θα παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά ακόμα και για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ τους αποδεικνύει ότι επί χρόνια αποπληρώνουν τους φόρους τους χωρίς καθυστέρηση.

Τέλος, στην ίδια βάση θα προχωρήσει η πλήρης αυτοµατοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού µε άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Δράμα: Σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας από κεραυνό – Μαρτυρίες από τους διασώστες των δρομέων