Στη διενέργεια σαρωτικών ελέγχων προχωράει η ΑΑΔΕ, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε ΔΟΥ που εδρεύει σε οποιαδήποτε περιφέρεια της επικράτειας να προχωρά σε μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΔΟΥ ξεφεύγουν από τα σύνορα της περιφέρειάς τους και μπορούν πλέον να διενεργούν ελέγχους σε όλη τη χώρα. Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει συνολικά τη διενέργεια σχεδόν 200.000 ελέγχων και διασταυρώσεων ενεργοποιώντας στους επιτόπιους ελέγχους την νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕλεγχοςLive».

Οι ελεγκτές της εφορίας θα έχουν «φορτώσει» στα τάμπλετ τους την ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣ Live», η οποία ξεκινά και ολοκληρώνει τον έλεγχο επί τόπου, εκδίδοντας και το ηλεκτρονικό σημείωμα με φόρους και πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις. Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα κυριαρχήσει στους ελέγχους σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς τη θερινή περίοδο, με αιχμή την εστίαση και τα καταλύματα.

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Στο τραπέζι όλα τα κίνητρα για αποδείξεις

Την ίδια ώρα, στην επανεξέταση των νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν την παροχή φορολογικών κινήτρων προς τα φυσικά πρόσωπα για τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων εξόφλησης λιανικών συναλλαγών προτίθεται να προχωρήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αιτία η διαπίστωση ότι τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Όπως ήδη έχουν διαπιστώσει στο υπουργείο Οικονομικών, η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% των ηλεκτρονικά εξοφληθεισών δαπανών για την πληρωμή αμοιβών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών μέχρι ποσού έκπτωσης 5.000 ευρώ, δεν φαίνεται να έχει συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από τις εν λόγω κατηγορίες επιτηδευματιών.

Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Εντωμεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων τόσο για αναδρομικά ποσά που ελήφθησαν το 2021 όσο και για τα έτη 2015-2020 από μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα.

Ο τυχόν επιπλέον φόρος που θα βεβαιωθεί θα αποτυπωθεί σε νέο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο εκδίδεται με την υποβολή της δήλωσης και πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως το τέλος Ιανουαρίου 2024. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε δόσεις εφόσον ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε έως 24 δόσεις.

Διαβάστε περισσότερα