Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη χρηματοοικονομική πολιτική και τους πολέμους στις γειτονικές χώρες μίλησε προ ολίγου στο συνέδριο του Economist ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Αρχικά, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από αρκετές δεκαετίες ειρήνης έρχεται αντιμέτωπη με πολέμους στη γειτονιά της και ότι η χώρα μας αποτελεί το σύνορο της ένωσης αυτής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να δώσει μόνη της τη λύση εάν απειληθεί και χρειαστεί να αμυνθεί. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα χρειαστεί να υπερασπιστεί τα εδάφη της, τότε το πρόβλημα θα γίνει και ευρωπαϊκό, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μία κοινή αμυντική πολιτική.

Σχετικά με τη χρηματοοικονομική πολιτική ο κ. Εξάρχου σχολίασε ότι η Ελλάδα εντάσσεται σε μία ένωση που έχει ένα «σκληρό» νόμισμα. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα μας κατάφερε με μεγάλες θυσίες να εξέλθει από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι σήμερα δημιουργείται μία ακόμη κρίση, η οποία είναι η κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων λόγω των πολεμικών συρράξεων στα βορειοανατολικά της Ελλάδας (σ.σ. ρωσο-ουκρανικός πόλεμος) και στα νότια (πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς), η οποία απειλεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Εν τούτοις, όπως δήλωσε ο ισχυρός άντρας της Intrakat, και σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μόνη της πρόβλημα αυτό.

«Θέλει η Ευρώπη μια ενωμένη Ευρώπη»

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε τι ακριβώς επιδιώκει να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Θέλει η Ευρώπη μια ενωμένη Ευρώπη; Σε αυτή την περίπτωση τα σύνορα και η χρηματοοικονομική πολιτική πρέπει να είναι ενιαία. Οι Έλληνες ως λαός είμαστε φιλικοί προς την Ευρώπη, όμως διερωτώμεθα: Είμαστε ένωση ή όχι; Από επιχειρηματικής άποψης η Ελλάδα πέτυχε το απίθανο ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από μία δεκαετή κρίση. Η ΕΕ θέλει πραγματική ένωση ή απλά μία ενιαία αγορά;».

Κλείνοντας την ομιλία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών. Αρχικά ξεκαθάρισε, ότι στην Ελλάδα οι κατασκευές γνωρίζουν μία περίοδο άνθισης, ωστόσο η άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση λειτουργούν ως αγκάθια. Και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα παραμένει ευρωπαϊκό σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Διαβάστε ακόμη: