«Εργασία-λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα, ζωή χωρίς δικαιώματα» είναι το τρίπτυχο που φέρνει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Απλήρωτα δεκάωρα

«Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος απλήρωτα δεκάωρα για 6 μήνες σερί, δηλαδή να δουλεύει 10 ώρες και να πληρώνεται για οκτάωρο, ενώ γενικεύει την ατομική σύμβαση εργασίας, που σημαίνει πρακτικά ότι ένας εργαζόμενος δε θα έχει καμία δυνατότητα να διαπραγματεύεται για τους όρους της εργασίας του», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον «Real FM 97.8».
«Ο νόμος αυτός ουσιαστικά επιβραβεύει τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως υπάρχει άλλος δρόμος, με παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.
«Ανάμεσα στο Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο του 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Μετά από νομοθετική αλλαγή που κάναμε τότε και εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 371.000 εργαζόμενους, ενώ για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 3 εκ. ώρες υπερεργασίας», υπενθύμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σημείωσε επίσης ότι «το 2017 μεγάλη συστημική τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει 1,6 εκ. πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες».

«Με τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στη διακυβέρνηση –το πρώτο πράγμα ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας- το ίδιο πρόστιμο που θα πλήρωνε η τράπεζα σήμερα θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατήργησε τον υποκατώτατο», επισήμανε ακόμα ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η αντίληψη που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η ίδια που εφαρμόστηκε το ‘12, ότι με την ελαστικοποίηση της εργασίας θα έρθει μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη. Αυτό που ακολούθησε τότε, όταν εφαρμόστηκαν τέτοιες ρυθμίσεις, ήταν έκρηξη της ανεργίας και της ύφεσης», τόνισε.

Υγειονομικός γκρεμός και οικονομικό ρέμα

Αναφερθείς στο μέτωπο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υγειονομικό “γκρεμό” και ένα οικονομικό “ρέμα”». «Η κυβέρνηση ακολούθησε ένα ιδιότυπο lockdown, το οποίο είναι φανερό ότι δεν δούλεψε. Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.700 συνανθρώπους μας», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ ποτέ δεν έκανε κάτι για να ελέγξει τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς».
«Ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας», πρόσθεσε, επιμένοντας στην ανάγκη να γίνει άμεσα «επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους

Τέλος, σχετικά με την οικονομία, επισήμανε ότι «ακόμα και αν ανοίξουν αύριο όλες οι δραστηριότητες, εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης».
«Κεντρικό ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του –ανάλογα με την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης ή του εισοδήματος του εργαζόμενου- και ρύθμιση του υπολοίπου σε ένα σχήμα 120 δόσεων», ανέφερε.
«Αυτό εκτός από κοινωνικά δίκαιο, είναι και οικονομικά ορθολογικό, γιατί στο τέλος της ημέρας το κράτος δε θα στερηθεί τα έσοδα από επιχειρήσεις που θα κλείσουν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.