Η βασίλισσα Ελισάβετ επέστρεψε στα καθήκοντά της τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, την περασμένη Παρασκευή.

Η πρώτη τελετή που παραβρέθηκε ήταν στο παλάτι του Ουίνδσορ για την αποχώρηση του William Peel από την θέση του Λόρδου Chamberlain, του πιο ανώτερου αξιωματικού της βασιλικής οικογένειας και πλέον υψηλόβαθμου μέλους του προσωπικού του παλατιού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκινά 8ήμερο πένθος προς τιμήν του πρίγκιπα Φίλιππου, must

Το γραφείο του Λόρδου Chamberlain διοργανώνει τις βασιλικές τελετές και επιμελήθηκε επίσης τις λεπτομέρειες για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, η οποία έχει πάρει την ονομασία Operation Forth Bridge.

H βασίλισσα Ελισάβετ επέστρεψε στα καθήκοντά της - «Θα καθίσει μόνη στην κηδεία του Φίλιππου»

Μετά από 14 χρόνια στη θέση αυτή, ο William Peel ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποσύρεται, με τον αντικαταστάτη του, Andrew Parker, πρώην επικεφαλής της ΜΙ5, να αναλαμβάνει μόλις μια εβδομάδα πριν τον θάνατο του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μόνη της στην τελετή

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα και πληροφοριες απο BBC εικάζουν πως η βασίλισσα Ελισάβετ ίσως καθίσει μόνη της στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου το Σάββατο, επειδή κανόνες για τον κορωνοϊό που ισχύουν στη Βρετανία προβλέπουν ότι όσοι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους πρέπει να κρατάνε δύο μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε δεν είναι μέλος του νοικοκυριού τους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν πληροί τις προδιαγραφές για νια μπει σε κάποια «κοινωνική φούσκα» επειδή δεν ζει μόνη της. Ωστόσο θα επιτρέπεται να καθίσει δίπλα της κάποιος μέλος του προσωπικού του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Υποχρεωτικά με μάσκα

Στο ναό την ώρα της κηδείας θα επιτραπούν 30 άτομα, που θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα, ενώ θα απαγορεύεται να ψάλλουν. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους λόγω κορωνοϊού μόνο ένας «επαγγελματίας» μπορεί να ψάλλει σε κηδείες και κατ’ εξαίρεση ο αριθμός να αυξηθεί σε τρία άτομα αν κριθεί απολύτως απαραίτητο.

Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την κηδεία στην οποία θα συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες από το Πολεμικό Ναυτικό, τους πεζοναύτες, τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου θα μεταφερθεί με ένα ειδικά μετασκευασμένο Land Rover, το οποίο σχεδίασε ο ίδιος για την περίσταση.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.