Δύσκολες ώρες περνά η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, καθώς το πρωί της Παρασκευής 09/04/2021 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο Πρίγκιπας Φίλιππος. Ο θάνατος του Δούκα του Εδιμβούργου έγινε γνωστός από το παλάτι, με μια λιτή ανακοίνωση, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με μεγάλη της λύπη η Αυτού Μεγαλειότης, η βασίλισσα, ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου».

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς. Τρεις εβδομάδες έπειτα από την έξοδό του από το νοσοκομείο απεβίωσε.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας και ο έγγαμος βίος των 73 ετών

Τον Νοέμβριο του 2020, η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος συμπλήρωσαν 73 ολόκληρα χρόνια έγγαμου βίου. Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Οι δυο τους έζησαν έναν μεγάλο έρωτα, ο οποίος παρέμεινε αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι τη στιγμή που τους χώρισε ο θάνατος.

Όταν η Ελισάβετ ερωτεύτηκε τον Φίλιππο, το 1939, ήταν μόλις 13, ενώ εκείνος 18, μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Η εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση και οι αθλητικές ικανότητές του κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον της.

Οι δυο τους ήταν μακρινά ξαδέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτώριας, όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ. Ωστόσο, αυτό δεν τους πτόησε από το να συνάψουν σχέση λίγο αργότερα.

Όταν ο Φίλιππος υπηρετούσε στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντάλλαζε γράμματα με την Ελισάβετ.

«Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα», είχε γράψει σ’ ένα από τα γράμματα του αναφερόμενος στην βασίλισσα Ελισάβετ.

«Δεν δέχεται εύκολα τα κομπλιμέντα, όμως είναι απλά η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε δηλώσει η Βασίλισσα Ελισάβετ για τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, σε δείπνο για την 50η επέτειο του γάμου τους, πίσω στο 1997.


Η πρόταση γάμου και οι αντιρρήσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος

Η πρόταση γάμου έγινε στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946. Ο Βασιλιάς Γεώργιος, πατέρας της Ελισάβετ, δεν ήθελε αρχικά η κόρη του να παντρευτεί τον Φίλιππο, ωστόσο, όταν εκείνη έγινε 21 της έδωσε τη συγκατάθεσή του. Ο γάμος τους έγινε στο Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο.

Το 1953 σε ηλικία 26 ετών, η Ελισάβετ έγινε η νεότερη βασίλισσα του κόσμου. Το συγκεκριμένο γεγονός ανάγκασε τον Πρίγκιπα Φίλιππο να εγκαταλείψει τα όνειρά του και σταθεί στο πλευρό της. Οι δυο τους έκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Αντριου και τον Εντουαρντ, ενώ πλέον έχουν εγγόνια και δισέγγονα.


Ο Φίλιππος απεχθανόταν κάθε είδους κολακείες. Η απροθυμία του να ανέχεται αυτούς που θεωρούσε ανόητους ή κόλακες του χάρισαν μια θέση σεβασμού μεταξύ των Βρετανών. Ωστόσο για τους άλλους, η κάποιες φορές απότομη συμπεριφορά του τον έκανε να μοιάζει αγενής και απόμακρος.

Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είχε παραδεχτεί ότι δυσκολεύτηκε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα που αγαπούσε και να αναλάβει καθήκοντα ως σύζυγος της βασίλισσας, μια θέση για την οποία δεν υπήρχε ξεκάθαρος θεσμικός ρόλος.

«Είναι ο βράχος μου. Η δύναμή μου και το στήριγμά μου», είχε δηλώσει ξανά για τον Πρίγκιπα Φίλιππο το 2011 η Βασίλισσα Ελισάβετ.

«Το βασικό δίδαγμα που πήραμε είναι ότι η ανεκτικότητα είναι ουσιαστικό συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου», είχε δηλώσει ο Φίλιππος το 1997.

Το Παλάτι κηρύσσει οκταήμερο επίσημο πένθος

Παρά το γεγονός ότι δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, πολύ πριν από την πανδημία ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία να μη γίνει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Το πιθανότερο είναι η σορός του να τοποθετηθεί μέχρι την κηδεία στο Παλάτι του St James, όπως είχε γίνει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.

Ακόμα και η κηδεία του αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα γίνει σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το πρωτόκολλο, προ πανδημίας, προέβλεπε πάντως συμμετοχή πολιτικών ηγετών και ηγετών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.

Το Παλάτι κηρύσσει οκταήμερο επίσημο πένθος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια του οποίου κανένας νόμος του κράτους δε θα μπορεί να λαμβάνει τη βασιλική έγκριση. Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά από εκτεταμένη περίοδο πένθους 30 ημερών.

Σχετική είδηση: ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΕΝΘΕΙ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΦΙΛΙΠΠΟ

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.