Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών. Αυτό συστήνουν πλέον οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σύσταση ανακοινώθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα μετά από την ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει από περιστατικά θρόμβωσης σε πολίτες που είχαν λάβει το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ και οι επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA), της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων και του Ενιαίου Κέντρου Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης τόνισαν ότι για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν κατά πολύ των όποιων κινδύνων. Για τις μικρότερες ηλικίες, ωστόσο, «η ισορροπία οφέλους-ρίσκου είναι πιο λεπτή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Όπως εξηγήθηκε, μόνο στην ηλικιακή κατηγορία 18-29 και μόνο σε περιπτώσεις μικρής έκθεσης στον κορωνοϊό, το ρίσκο στην υγεία από τον εμβολιασμό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το όφελος αποτροπής βαριάς νόσησης από τον ιό.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η χορήγηση άλλων εμβολίων, όπως της Pfizer και της Moderna στους πολίτες 18-29 ετών που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο αυξάνει την πιθανότητα βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό. Άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο της AstraZeneca συστήνεται πάντως να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου σκευάσματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.