Δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της αγοράς ως προς την κινητικότητα των πελατών. Έτσι κάπως δειλά –δειλά σε μεγάλους εμπορικούς δρόνους του κέντρου υπήρξε μια σχετική κίνηση, ωστόσο οι περισσότερες προσδοκίες παραπέμπουν στο Σαββατοκύριακο.
Σε περιφερειακές αγορές όπως πχ του Γαλατσίου ή της Νέας Ιωνίας και του Χαλανδίου τα πράγματα υπήρξε μια σχετική κίνηση όχι όμως και κοσμοσυρροή, αν και βέβαια χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Κύριο μέλημα η τήρηση των μέτρων

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα καταστήματα ρούχων, παπουτσιών και καλλυντικών. Στα δε μικρά μαγαζιά οικιακού εξοπλισμού τα πράγματα ήταν άκρως υποτονικά ενώ στα μεγαλύτερα η εικόνα ήταν κάπως καλύτερη αν κι εκεί πολλά μεγάλα καταστήματα δεν έχουν ανοίξει όλα τα σημεία τους.
Βέβαια πρώτο μέλημα είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ώστε να μην είναι προσωρινό το άνοιγμα.

Θετικός ο παρανομαστής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα η κίνηση ήταν μεν υποτονική αλλά ο παρονομαστής είναι θετικός. Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα καλύτερα κινήθηκε η αγορά στο κέντρο της Αθήνας απ’ ότι στις συνοικίες, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν έχουν άμεση ανάγκη να ψωνίσουν όπως συνέβη π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ένα σημείο που χρειάζεται να επισημανθεί σύμφωνα με τους εμπόρους είναι το ζήτημα με το τι λειτουργεί και το τι όχι μετά και το πρόστιμο 8.000 ευρώ που επεβλήθηκε στη Notos Com με το σκεπτικό ότι παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα ΑΦΜ απασχολεί προσωπικό προμηθευτών.
Όπως αναφέρουν απαιτείται διασαφήνιση του θεσμικού πλαισίου που να ορίζει τι γίνεται με τα πολυκαταστήματα ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα με άλλα να είναι ανοικτά και άλλα κλειστά. Πάντως και σήμερα η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) θα κάνει και σήμερα ελέγχους στην αγορά για να διαπιστώσουν κατά πόσο π.χ. τα καταστήματα καλλυντικών νομίμως λειτουργούν καθώς αρκετά εξ αυτών έχουν ένα μεν ΑΦΜ αλλά απασχολούν προσωπικό προμηθευτών τους, κάτι δηλαδή που συνέβη στην περίπτωση της Notos στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο και έκλεισε τα πολυκαταστήμαη τά της σε Αθήνα και Πειραιά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.