Τοίχος στις όχθες του Τάμεση έχει πλημμυρίσει από ζωγραφισμένες καρδιές. Κάθε μία απο αυτές είναι μοναδική, αντιπροσωπεύει κάποιον άνθρωπο που έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό στη Βρετανία.

Πίσω από την πρωτοβουλία κρύβεται ο «Covid-19 Bereaved Families for Justice». Πρόκειται για ένα σύλλογο ανθρώπων που έχασαν κάποιον συγγενή τους λόγω της πανδημίας. Στόχος τους να ζωγραφίσουν σχεδόν 150.000 καρδιές.

Επισήμως, οι νεκροί από κορωνοϊό στη Βρετανία ξεπέρασαν τους 127.000, όμως ο σύλλογος λέει πως χρησιμοποιεί μια μέθοδο της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, που περιλαμβάνει περιπτώσεις στις οποίες ο κορωνοϊός αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν μέλη του συλλόγου, αλλά και εθελοντές.

«Επιμένουμε να μιλάμε για αριθμούς, αλλά κάθε μία από αυτές τις καρδιές είναι ένας άνθρωπος», ανέφερε μια εθελόντρια.

Οι καρδιές έχουν καλύψει σχεδόν έναν τοίχο ύψους περίπου 2 μέτρων, στη νότια όχθη του Τάμεση. Αυτό το «έργο μνήμης» αναμένεται ότι θα φτάσει από τη γέφυρα Γουέστμινστερ, απέναντι από το Big Ben και το κοινοβούλιο, έως τη γέφυρα Λάμπεθ, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων.

Ο σύλλογος ελπίζει ότι ο τοίχος θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και εύχεται να μη χρειαστεί να προστεθούν άλλες καρδιές σε αυτόν.

«Είναι θεραπευτικό. Δεν είχαμε την ευκαιρία να θρηνήσουμε μαζί με άλλους», δηλώνει η είκοσι ετών Κόρτνεϊ Ράμπαλ, που πέρυσι έχασε τη γιαγιά της από κορωνοϊό.

«Τόσες πολλές προσωπικές ιστορίες, τόσες πολλές ζωές χάθηκαν», λέει κοιτάζοντας τις καρδιές η εθελόντρια Τζασμίνα Λιγέσεβιτς.

Πολλοί από τους ανθρώπους που ζωγράφιζαν τις καρδιές εξέφραζαν την ίδια ώρα αγανάκτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί ότι θα γίνει έρευνα, αλλά δεν έχει ορίσει ημερομηνία. Η αντιπολίτευση ζητά να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία μόλις αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση του lockdown, τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.