Πόσες καινούργιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου χρειάζεται ακόμη η χώρα; Στα χαρτιά ετοιμάζονται έξι νέα εργοστάσια αλλά στην πράξη φαίνεται πως θα δούμε μόνο δύο.

Αναμφισβήτητα το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο – γέφυρα ανάμεσα σε άνθρακα- λιγνίτη και στις Ανανεώσιμες Πηγές που είναι το μέλλον, αλλά αυτή η περίοδος μετάβασης θα κρατήσει όλη τη δεκαετία.

Συνεπώς οι μονάδες φυσικού αερίου είναι απαραίτητες αλλά εξίσου απαραίτητα και η καθυστέρηση «αποστρατείας» των λιγνιτικών για φέτος και του χρόνου, φυσικά με ανάλογες αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες προς τη ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστική η ηχηρή παρέμβαση του ΑΔΜΗΕ ώστε να μην κλείσει η «Μεγαλόπολη 3» μέσα στο 2021, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.

Ο ΑΔΜΗΕ με χθεσινή επιστολή σε ΡΑΕ και τη ΔΕΗ, επισημαίνει τους τεράστιους κινδύνους για μπλάκ άουτ στο σύστημα που θα προκύψουν εάν γίνει αυτό.

Το ίδιο διαφωτιστική ήταν και η παρέμβαση  του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ.Γ. Στάσση, ο οποίος εκτίμησε ότι στο σύστημα θα χωρέσει το πολύ “μιάμιση” ακόμη μονάδα και απεκάλυψε τον προγραμματισμό της ΔΕΗ για  την υπό κατασκευή λιγνιτική Πτολεμαΐδα -5.

Με αυτό το σχεδιασμό η ΔΕΗ θα  μετατρέψει την λιγνιτική ισχύος 660MW σε μονάδα φυσικού αερίου άνω των 1000MW στα μέσα της δεκαετίας και αφού προηγουμένως λειτουργήσει για λίγα χρόνια ως μονάδα με καύσιμο το λιγνίτη.

Το σχεδιασμό νέων μονάδων φυσικού αερίου επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ  που πήρε  άδεια για μονάδα 665MW στην Κομοτηνή, ο όμιλος Κοπελούζου για μονάδα 662MW στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, η Elpedison για μονάδα 826MW στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ-Στασινόπουλου)  για μονάδα 566MW στη Θίσβη Βοιωτίας,  ο όμιλος Καράτζη για μονάδα 660MW στη Λάρισα και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μονάδα 665MW στην Κομοτηνή.

Από αυτό τον προγραμματισμό φαίνεται πως θα «επιβιώσουν» τελικά δύο μονάδες ή κατά τους αισιόδοξους τρεις.

Ας μην λησμονούμε ότι στα μέσα της δεκαετίας όπως προαναφέραμε θα μετατραπεί σε κολοσσιαία μονάδα φυσικού αερίου των 1000 Μεγαβάτ η λιγνιτική Πτολεμαίδα-5 της ΔΕΗ.

Σε  φάση κατασκευής, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας το 2022 (και όχι το 2021 όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει), βρίσκεται η μονάδα φυσικού αερίου από τη Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 826MW.

Χαρακτηριστική για το θέμα ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ κ.Κώστα  Σκρέκα στο συνέδριο Power & Gas Supply Forum ο οποίος τόνισε ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αίτημα για έγκριση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση των νέων αναγκαίων επενδύσεων στο ηλεκτρικό σύστημα, ενόψει και της απολιγνιτοποίησης που θα αφαιρέσει παραγωγική ισχύ».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Ν. Ζαχαριάδης εκτίμησε στο ίδιο συνέδριο ότι υπάρχει περιθώριο για δύο ακόμη μονάδες φυσικού αερίου, εκτός από το σταθμό που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος, που θα δημιουργήσει κλίμα επενδυτικής ασφάλειας για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Αντίθετα παράγοντα αβεβαιότητας, αποτελούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της αποθήκευσης ενέργειας καθώς εάν ωριμάσουν θεσμικά και οικονομικά οι συνθήκες για έργα αποθήκευσης τότε ενδεχομένως να μη χρειάζονται επιπλέον μονάδες φυσικού αερίου».

Ο ΑΔΜΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ-ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΩΦΕΥΟΥΝ;

Στην «προειδοποιητική» επιστολή  του ΑΔΜΗΕ για τη «Μεγαλόπολη 3» έκανε χθες λόγο ο κ.Γ. Στάσσης, μιλώντας για την  ανάγκη  διατήρησης των λιγνιτικών μονάδων, παρόλο που είναι ζημιογόνες, για λόγους ευστάθειας.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, ο Διαχειριστής ενημερώνει πως δεν συναινεί για καμία επίσπευση απόσυρσης καμίας μονάδας, σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για το διάστημα 2021-2023. Επομένως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης, «η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί για τη ζημία από τη διατήρηση των λιγνιτών, με την έγκριση από τις Βρυξέλλες του σχήματος Στρατηγικών Εφεδρειών που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά».

Είναι προφανές πως για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποζημίωσης και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της ΔΕΗ θα πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες που μέχρι στιγμής «κωφεύουν» ενώ έχουν ικανοποιήσει αντίστοιχα γερμανικά και ολλανδικά αιτήματα.

Στην επιστολή του προς ΡΑΕ-ΔΕΗ που ήδη κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Ενέργειας,  ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει πως την περίοδο «μέχρι τουλάχιστον  τέλος του 2022, το  ηλεκτρικό σύστημα θα γινόταν ιδιαίτερα ευάλωτο στην περίπτωση που αφαιρείτο πρόσθετη θερμοηλεκτρική ισχύς, χωρίς να προστεθεί νέο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό».

Ο Διαχειριστής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την πιθανή πρόωρη απόσυρση της Μεγαλόπολης τεκμηριώνοντας τους φόβους αστάθειας στο σύστημα με  τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος που έχει εκπονήσει, σύμφωνα με την οποία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κρισιμότερη περίοδος είναι η διετία  2021-2022,με το καλοκαίρι και το χειμώνα φέτος να είναι ακόμη πιο κρίσιμα.

Ο ΑΔΜΗΕ αντιτίθεται στο πρόγραμμα  απόσυρσης των λιγνιτικών της ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο φέτος θα αποσυρθούν  οι μονάδες «Καρδιά 3 και 4» στην Πτολεμαίδα και η «Μεγαλόπολη -3», η τελευταία περίπου ένα χρόνο πριν τον προγραμματισμό αφού προοριζόταν να σβήσει το 2022 συμφωνώντας φυσικά να αποζημιωθεί η ΔΕΗ.

Ο  ΑΔΜΗΕ στο σενάριο εργασίας για τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων φέτος προβλέπει ότι  το σύστημα θα μπορούσε να καλύψει αιχμές ζήτησης μέχρι 7,3 Γιγαβάτ  αλλά με τη ζήτηση να φθάνει τα  9,5 Γιαγβάτ .

Συνεπώς  το έλλειμμα ισχύος θα άγγιζε τα 1.000 Μεγαβάτ, με μοναδική επιλογή να καλυφθεί μέσω των εισαγωγών πολλές φορές πανάκριβων ή με τοπικές διακοπές ηλεκτροδότησης  που έχουν μεγάλες κοινωνικές, παραγωγικές και πολιτικές συνέπειες συνεπώς είναι απευκτέες.

Ο άκαιρος προγραμματισμός για τη  «Μεγαλόπολη 3» είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του masterplan για την απολιγνιτοποίηση, όπου είχε αναφέρει πως «η μονάδα θα σβήσει έξι μήνες νωρίτερα».

Χτες στο συνέδριο πολλοί  ρωτούσαν εάν συμφωνεί ο κ.Σκρέκας με αυτόν τον προγραμματισμό με βάση και τα νέα δεδομένα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.