Έναν νέο μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να βρίσκει την απαραίτητη πλειονοψηφία των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Βάσει του πιο πιθανού σεναρίου οι εξαγωγές του εμβολίου των Pfizer-BioNTech προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να απαγορευτούν, μέχρι η ΕΕ να αποκτήσει τα εμβόλια που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο και μεθαύριο, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, μέρος των οποίων προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν κρυμμένες σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη.

Η τεράστια αυτή ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ’ εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Για εξαγωγή τα κρυμμένα εμβόλια 

Ενώ η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 που θα παρέδιδε στην Ε.Ε, οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται, εύλογα, για τον προορισμό αυτού του τεράστιου αποθέματος. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ορισμένες από αυτές τις δόσεις παρασκευάστηκαν από την υπεργολάβο της AstraZeneca
στην Ολλανδία. Είναι πιθανό ότι ορισμένες από αυτές τις δόσεις προορίζονται πράγματι για την Ε.Ε, και περιμένουν μόνο τις τελικές δοκιμές, αλλά οι Βρυξέλλες υποπτεύονται επίσης ότι μεγάλο μέρος τους προορίζεται για εξαγωγή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι βασίζεται στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στην ΕΕ, για να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία απέκλεισε 250.000 δόσεις που βρέθηκαν στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της εταιρείας και προορίζονταν για την Αυστραλία. Από τότε, η AstraZeneca δεν υπέβαλε άλλο αίτημα εξαγωγής.

Βάσει του συμβολαίου της με την Ε.Ε η AstraZeneca έπρεπε να παραδώσει περίπου 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πιάσει παρά μόλις το 30% του στόχου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος χαρακωμάτων με το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγορεύσει την εξαγωγή αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» μέχρι να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

Άδικη κατανομή εμβολίων 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η E.E παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια δεν διανέμονται δίκαια σε όσους έχουν υπογράψει συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Μεξικό, αναμένεται να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των κρατών-μελών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου. Η Ε.Ε είχε επιτρέψει την εξαγωγή εμβολίων προς τα προαναφερθέντα κράτη, ενώ αυτά δεν απέστειλαν στην Ε.Ε ούτε μια δόση εμβολίου. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται ότι δεν θα απαγορεύσει σε καμία περίπτωση την εξαγωγή εμβολίων στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κυρίως σε αυτές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.