Σκεφτείτε η χώρα να βρίσκονταν σε πόλεμο. Να έπρεπε να επιταχθούν κάθε είδους υπηρεσίες και να κληθούν όλοι οι άνθρωποι να συμμετέχουν. Και να κατέβαιναν οι επιμέρους ομάδες πολιτών με αιτήματα προς την κυβέρνηση για να πάνε στο μέτωπο. Νομίζω ότι μια τέτοια κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή!»
Αυτό τόνισε η πρώην Βουλευτής, Υπουργός και Επίτροπος της Ε.Ε και πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κ. Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος».
«Σεβαστά τα αιτήματά των ιατρικών συλλόγων, όπως κάθε ομάδας», πρόσθεσε, «αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ με την κατάσταση πολέμου που επικρατούσε χθες τα νοσοκομεία της Αττικής και τη Θεσσαλονίκης να υπάρχει άρνηση ιατρικών υπηρεσιών και αντί αυτού κατατίθενται λίστα αιτημάτων, τα οποία υποχρεούται η κυβέρνηση να υλοποιήσει.»
Η Ένταση του τελευταίου διαστήματος
Σχολιάζοντας την ένταση του τελευταίου διαστήματος που προκαλούν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο οι αλλεπάλληλες πορείες διαμαρτυρίας εν μέσω πανδημίας η κ.Διαμαντοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ ανησυχητικά φαινόμενα γιατί μπροστά μας έχουμε το διάστημα μετά την πανδημία με κίνδυνο να μπούμε πάλι σε μια ανεξέλεγκτη περίοδο βίας και συγκρούσεων σαν κι αυτή που είχαμε γνωρίσει το 2010 ή το 2011. Δεν αντέχει η χώρα τέτοια περίοδο άλλη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την κυβέρνηση και για τα πολιτικά κόμματα να το σταματήσουν αυτό όσο γίνεται νωρίτερα.»
Στο ερώτημα αν διαβλέπει στις συγκεντρώσεις αυτές αυθορμητισμό ή σχεδιασμό και σε ότι αφορά την δήλωση Τσίπρα περί moratorium, σημείωσε: «Δεν ανήκω σ΄αυτούς, για να είμαστε ειλικρινείς, που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει αντιεξουσιαστικές ομάδες αλλά είναι σαφές ότι με την πολιτική του στάση τους δίνει αέρα και τους υποστηρίζει.»
Πρόταση Τσίπρα
Όσον αφορά στην πρόταση Τσίπρα περί moratorium με αποφυγή νομοθετημάτων που μπορεί να προκαλούν αντιδράσεις, η κ. Διαμαντοπούλου συμπλήρωσε: «Αυτά είναι απολύτως αντιδημοκρατικά. Το Κοινοβούλιο δεν σταματά ποτέ και δεν υπάρχει καμία αιτία να σταματήσει η νομοθέτηση μιας κυβέρνησης. Ακόμα και σε πολεμικές περιόδους νομοθετούν τα Κοινοβούλια.»Για το θέμα των πανεπιστημίων, με παράδειγμα την περίπτωση του ΑΠΘ, τόνισε: «Τα πανεπιστήμια μπαίνουν σε μια νέα φάση σ΄όλο τον κόσμο και στην Ελλαδα η συζήτηση είναι εάν θα μπαίνει όποιος θέλει μέσα στα πανεπιστήμια και αν τα πανεπιστήμια θα δίνουν τους χώρους τους και τη δημόσια περιούσια σε εγκληματικά και ποινικά στοιχεία. Η στάση του κ.Παπαιωάννου ήταν πολύ σωστή.»
Για το πολιτικό σκηνικό και τον διαρκώς φημολογούμενο δικό της ρόλο σ` αυτό, η κ.Διαμαντοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής
«Ίσως να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που το ποσοστό των ανθρώπων, που θεωρούν τον εαυτό τους να εντάσσεται στο κέντρο είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν. Δεν είναι άνθρωποι χωρίς ιδέες ή ιδεολογίες. Έχουν απόψεις, αλλά είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν πάντοτε μετριοπάθεια και θέλουν στις αποφάσεις της πολιτικής μια ορθολογική προσέγγιση και από την άλλη, μια ριζοσπαστική προσέγγιση, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.» «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσε γίνει ένα καινούριο κόμμα γιατί η χώρα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και οι εσωτερικές κομματικές διαδικασίες μόνο αρνητικά θα μπορούσαν να κριθούν κατά την άποψή μου. Όλα αυτά θα τα δούμε βγαίνοντας από την πανδημία.»
«Θεωρώ ότι για να μπορέσει το ΚΙΝΑΛ να ξαναπαίξει κυρίαρχο ρόλο χρειάζεται μια πολύ σημαντική αλλαγή ατζέντας, η οποία θα το βάλει στο 21ο αιώνα .