Μπορεί η χθεσινή ομιλία-φιάσκο να έπεισε πολλούς πως “όλα είναι υπό έλεγχο”, και “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί” και όλα τα ωραία περί μη ύπαρξης πληθωρισμού όπου προσπαθούσε να μας καθησυχάσει ο Πάουελ.

Μπορεί ακόμη να έπεισε και τη Wall Street, ή για την ακρίβεια να της έδωσε ακριβώς αυτό που ζητάει, δηλαδή λίγη ακόμη παράταση ζωής στη μακροβιότερη φουσκ… ε bull market όλων των εποχών.

Ωστόσο η αγορά ομολόγων δε λέει (σχεδόν) ποτέ ψέματα, και τα νούμερα εδώ λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτοξεύθηκε έως και το 1,75%. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι παρόλο που 11 στους 18 της Fed δε βλέπουν αύξηση επιτοκίων έως το 2023, τα ομόλογα διάβασαν κάτι χθες. Ίσως ήταν το γεγονός ότι από εκεί που πέρυσι μόλις ένας έβλεπε 1 αύξηση επιτοκίου το 2022, πλέον είναι τέσσερις. Κι ας παραμένει στο μηδέν η συντριπτική πλειοψηφία. ΊΣως τα ομόλογα διαβλέπουν υπερθέρμανση και μετά βίαιη σύσφιξη, όπως ανέφερε χθες το radar.gr.

Ταυτόχρονα είναι ο κρυμμένος πληθωρισμός ως αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου τυπώματος, αλλά στις αυξημένες αποδόσεις αρχίζει κυρίως πλέον να αποτιμάται η επικείμενη κορωνο-ύφεση, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα όταν το US10Y ξεπεράσει το 2%. Έως τότε ας συνεχίσουμε να ζούμε στην πλάνη, και ο S&P να καταγράφει ρεκόρ…

Τι "λένε" τα ομόλογα για την πολιτική της Fed

Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια η Fed

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία θα καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη +6,5% το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, με τα επιτόκια να μένουν αμετάβλητα στο ύψος του 0,0%-0,25% έως το 2023, παρά την υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, η Fed την Τετάρτη 17 Mαρτίου 2021 αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προσδοκίες της για την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων έως το 2023, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, τον οποίο συνεπάγεται η οικονομική υπερθέρμανση.

Tα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0%. Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.