«Γιατί τώρα που η ΔΕΗ είναι στην καλύτερή της φάση και μάλιστα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη  έρευνα του 2017, η περιβόητη  και …ανεπηρέαστη Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η DG Com, χωρίς κανένα προφανή λόγο ξαναψάχνει την υπόθεση;  Μήπως επειδή η έρευνα αυτή  δεν απέδωσε τα αναμενόμενα; Μήπως επειδή η ΔΕΗ υπό τον κ.Γ.Στάσση πατάει γκάζι και οι ανταγωνιστές τρώνε σκόνη; Και μην ξεχνάτε πως αρκετοί ανταγωνιστές έχουν μεγάλες άκρες στις Βρυξέλλες».

Αυτό είναι το σχόλιο έμπειρου μηχανικού της ΔΕΗ για το …«βρυκολάκιασμα» (ΣΣ: ναι έτσι το χαρακτήρισε) μίας παλιότερης έρευνας για δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ αλλά και για χειραγώγηση της Οριακής Τιμής από τρίτους.

«Το 2017 όμως η πίτα της ΔΕΗ ήταν κυριαρχική: 87% στην εμπορία και 60% στην παραγωγή, ενώ σήμερα αντιστοίχως είναι λίγο κάτω από 70% και λίγο κάτω από 40%! Προς τι λοιπόν όλη αυτή η πρεμούρα; Θα ζήσουμε λέτε και μέρες Μαρτίου του 2017 όπου οι κοινοτικοί εισέβαλλαν στη Χαλκοκονδύλη λες και ήταν το …FBI και βούτηξαν από σημειώσεις και υπηρεσιακά σημειώματα μέχρι σκληρούς δίσκους;» αναρωτιέται ο ίδιος έμπειρος μηχανικός, που είναι ασταμάτητος: «τότε μιλούσαν για έλεγχο που αφορούσε υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 μέχρι το 2016, τώρα που δεν υπάρχουν ούτε καν τα λιγνιτικά τι ακριβώς θέλουν; Άλλωστε τα πορίσματα τέτοιων ερευνών κάνουν χρόνια να βγούν, τι νόημα έχει τώρα να εμφανίζεται δήθεν Κοινοτική αστυνομία και να παριστάνει το …CSI Brussels;» προσθέτει σκωπτικά.

Είναι φανερό πως η ανοδική πορεία της ΔΕΗ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την εξυγίανση των οικονομικών, την εξομάλυνση της παραγωγικής διαδικασίας, τη νέα ΣΣΕ επί θύραις και κυρίως το πράσινο ομόλογο, έχουν τρομοκρατήσει τον ξένο και κυρίως τον εγχώριο ανταγωνισμό.

Ισως όμως το «ζουμί» να είναι άλλο: «Η ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση ζητούν αυτή την εποχή  από την Κομισιόν να μπορεί να πουλήσει η επιχείρηση  λιγνίτη στο εξωτερικό αλλά κυρίως η ΔΕΗ αποζημίωση αποζημίωση 500-600 εκατομμυρίων  για την απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων και τη μετατροπή τους σε μονάδες ψυχρής εφεδρείας επιδοτούμενου  τελευταίου καταφυγίου ώστε να μην ζημιώνεται η επιχείρηση. Ισως η Κομισιόν μας εκβιάζει και θέλει να τα βάλει όλα σε μια ζυγαριά και το αποτέλεσμα να είναι ισοβαρές, δηλαδή μηδέν, να μην χρωστάει κανείς σε κανένα,  κάτι που θα μείωνε τη θέση της ΔΕΗ» αναλύει το συγκεκριμένο στέλεχος που όμως κράτησε το …Πάρθιον βέλος για το φινάλε της κουβέντας μας: «ξέρουμε όμως ποιοι θίγονται και συνωμοτούν  και προκαλούν την αναταραχή στην επιχείρηση. Δύο είναι οι επιχειρηματίες και μάλιστα τώρα τελευταία εμφανίστηκαν και ως …συνεταιράκια κάπου! Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες όμως!».

Εμείς μεταφέρουμε απλώς και το απαύγασμα της ανάλυσης αλλά και της πρόβλεψης και «αμαρτίαν ουκ έχομεν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.