Σκληρή μάχη δίνει η κυβέρνηση για την ένταξη προς χρηματοδότηση σημαντικών ενεργειακών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου τα 11 δις θα κατευθυνθούν σε ενεργειακά έργα.

Μετά την πρόσφατη κακοκαιρία σε Αττική και Εύβοια και τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, έγινε κατανοητό από όλους πως ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό του έργο ύψους 1,5-1,8  δις και να ξεκινήσει να εγκαταστήσει το γρηγορότερο δυνατό τους λεγόμενους έξυπνους μετρητές που εντοπίζουν βλάβες αμέσως ώστε να διορθώνονται γρήγορα.

Το συνολικό έργο που μπορεί να κοστίσει μέχρι 700 εκατομμύρια  και μέχρι πρόσφατα θεωρείτο βέβαιο πως θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά πλέον στους κοινοτικούς υπάρχει προβληματισμός μήπως εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις.

Το σίγουρο από δω και πέρα είναι πως όλα τα ενεργειακά έργα που υποβάλλονται  στο Ταμείο Ανάκαμψης προς χρηματοδότηση (και είναι πολλά), θα πρέπει πρώτα να περνούν και να παίρνουν έγκριση από τη  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ώστε να μην υπάρχει θέμα  κρατικής ενίσχυσης, γεγονός που συνεπάγεται και αποκλεισμούς για αρκετά έργα αλλά και καθυστερήσεις για όσα εγκριθούν τελικά, λόγω και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Εκεί ευτυχώς που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το  Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αφού ο νέος κύκλος θα συνδεθεί άμεσα με  την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με πρόνοιες  για «αδικημένες» περιοχές, πολυμελείς οικογένειες, άτομα με αναπηρία και ευάλωτα νοικοκυριά.

Το ΥΠΕΚΑ συνδέει το Πρόγραμμα ευθέως με  την ενεργειακή φτώχεια, οπότε θα χρηματοδοτηθεί, με μεγάλο μέρος των περίπου 2,5 δις που είναι ο επόμενος και ο μεθεπόμενος κύκλος.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Επίσης δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση στο θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης εδαφών  στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη μετά τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Ακόμη και με το δόγμα «να πληρώσει τις ζημιές όποιος τις έκανε»  είναι φανερό ότι η ΔΕΗ εκτελούσε εντολές κυβερνήσεων τα τελευταία 60-70 χρόνια  γι’ αυτό και το κονδύλι  των 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μάλλον θα αντληθεί έστω κατά ένα μεγάλο μέρος,

Μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει με τις  περιοχές απολιγνιτοποίησης σε Δυτική  Μακεδονία  και Μεγαλόπολη  που έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει άλλους προσανατολισμούς όσον αφορά στο   φυσικό αέριο (θεωρεί πως πρέπει να υποκατασταθεί και αυτό από ΑΠΕ) και δεν θέλει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία, ενώ το ίδιο ισχύει για τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Αν αυτές οι δύο δράσεις που θα υλοποιηθούν από ΔΕΔΑ και ΔΕΣΦΑ δεν περάσουν από τη «μπάνκα» του Ταμείου Ανάκαμψης τότε είναι προβληματική η υλοποίησή τους.

Τέλος στο θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) θα πρέπει να συνδεθεί το έλλειμμα  με την πανδημία και εκεί θα δοθεί μάχη ώστε το έλλειμμα αυτό να είναι διαχειρίσιμο στα  85 εκατ. ευρώ το 2022 και στα 45 εκατ. ευρώ το 2023.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.