Το κεφαλαιακό της σχέδιο ύψους 2,5 δισ. ευρώ ανακοινώνει σήμερα η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2020, με στόχο τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs κάτω από το 10%.
Το πλάνο προβλέπει την έξοδο στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς και την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης έως και 600 εκατ. ευρώ.
Στόχος η κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου η Τράπεζα να μπορέσει να προχωρήσει σε μια μεγάλη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως και 13 δισ. ευρώ και η οποία θα της επιτρέψει να εξυγιάνει τον ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια που ανέρχονται στο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Η τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή, για τον οποίο η κυβέρνηση υπέβαλε προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αίτημα παράτασης του έως και τον Οκτώβριο του 2022.
Η νέα τιτλοποίηση θα προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα που έχει υλοποιήσει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς και για τις οποίες έχει λάβει κρατική εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της πώλησης του δικτύου των POS σε ανεξάρτητη εταιρεία, κίνηση που θα αποφέρει όφελος 300 εκατ. ευρώ, καθώς και την ολοκλήρωση μιας συνθετικής τιτλοποίησης – project Hermes – συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ.
Η συνθετική τιτλοποίηση αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια και χωρίζεται σε δύο τμήματα και μέσω αυτής η Τράπεζα επιτυγχάνει τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και την κεφαλαιακή της ελάφρυνση κατά 300 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπει κέρδη 400 εκατ. ευρώ περίπου από το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών τίτλων που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα για το 2021, ενώ από τη μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos για τα έτη 2020-2021, εξοικονομήθηκαν 300 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.