Σημαντική βοήθεια για την πορεία των δημοσιονομικών στη χώρα μας θα αποτελέσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους.

Από αυτά τα 16,2 δισ. ευρώ αφορούν το Recovery and Resilience Facility, τα 2,3 δισ. ευρώ το React-EU, τα 0,4 δισ. ευρώ το Just Transition Fund και τα 0,4 δισ. ευρώ το European Agricultural Fund for Rural Development.

Η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, θα πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να χρησιμοποιήσουν τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στα οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας. Βασικούς πυλώνες αποτελούν η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνολογική αναβάθμιση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που αναμένεται ότι τελικά θα πρέπει να απορροφήσουν περισσότερο από το 50% των πόρων του Ταμείου.

Πέραν του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά το 2021 σημαντική θα είναι και η συμβολή του React-EU, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα γέφυρα και περιλαμβάνει δράσεις και δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.

Αθροιστικά οι πόροι που προβλέπονται από όλα τα εργαλεία του μηχανισμού του Next Generation EU, περιλαμβανομένων και των δανείων, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι η συνεισφορά των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα αποτελέσει μία σημαντική ελάφρυνση για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ωστόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει και η καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών.

Σημαντικά εργαλεία για την κυβέρνηση

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η κατάρτιση τόσο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο των δράσεων που θα περιληφθούν στο React-EU αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την κυβέρνηση.

Αν αυτά χρησιμοποιηθούν σε έργα και μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας της ελληνικής οικονομίας, στη στροφή της σε πιο σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης με προσανατολισμό στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και άξονες την ενίσχυση των επενδύσεων, της εξωστρέφειας και την αναβάθμιση των υποδομών στους τομείς υγείας, παιδείας και παραγωγής.

Έτσι θα αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ η πολλαπλασιαστική επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση και στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, ακόμη και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης ανακάμψουν σχετικά γρήγορα, όπως αναμένεται, το επίπεδο της απασχόλησης θα εξακολουθήσει να υστερεί από την προοπτική που θα είχε χωρίς την πανδημία, και ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας με μεταρρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν το φορολογικό βάρος και το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.