Προς αναβολή οδεύει το «άνοιγμα» της αγοράς, με τα κυβερνητικά στελέχη να «μαζεύουν» τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών περί επανεκίννησης του λιανεμπορίου στις 22 ή 29 Μαρτίου.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως καταγράφηκαν και την Τρίτη με το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού δεν αφήνουν περιθώρια, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για παράταση των μέτρων ακόμη και για διάστημα 4 εβδομάδων.

Ήδη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η συζήτηση για το άνοιγμα δεν είναι της παρούσης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται.

Μόλις χθες, ο υπουργός δήλωνε πως στις 22 Μαρτίου ή το αργότερο στις 29/3 θα ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο.  Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους είναι τα μέσα Απριλίου, αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης το άνοιγμα

«Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας με αυτούς τους αριθμούς που καταγράφονται σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε η κα. Πελώνη, στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284, ενώ στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τα 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς «παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας», ενώ σημείωσε ότι έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο σύστημα υγείας, η κα. Πελώνη αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών.

Ωστόσο, όπως είπε, όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Η κα. Πελώνη απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Ακόμα ένας μήνας για να αρχίσει η αποκλιμάκωση

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εκτίμηση του καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκου Θωμαΐδη, ότι θα απαιτηθεί ακόμη ένας μήνας με περιοριστικά μέτρα, έως ότου αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε πως με αυτήν την επιδημιολογική εικόνα, δεν μπορεί κανείς να μιλά για ανοίγματα και για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως είπε, ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου «οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα».

Δείτε την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 9/3

https://radar.gr/article/83242/3-215-nea-kroysmata-484-oi-diasolinomenoi-46-nekroi

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.