Με εμφανή τη νευρικότητα και σήμερα, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες στον απόηχο της δημοσίευσης της Beige Book.

Χαρακτηριστικό είναι πως η “Μπεζ Βίβλος” της Fed ανέφερε πάνω από 100 φορές τη λέξη “μέτρια” για να περιγράψει την οικονομική δραστηριότητα και τις προοπτικές της στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα οι επενδυτές αξιολογούν τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν.

Το κλίμα επιβαρύνει και η επιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων σε ανοδική τροχιά. Οι επενδυτές εξακολουθούν να προβληματίζονται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, που επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράσει για τον περιορισμό των αποδόσεων. Πορεία που ακολουθεί και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, η οποία ενισχύεται στο 1,468%.

Και αυτό παρότι η Fed επανέλαβε ότι δεν ανησυχεί για την ανησυχεί για την κίνηση των αποδόσεων, η οποία ασκεί πιέσεις στις μετοχικές αξίας καθώς υποδηλώνει αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Συνεχίστηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη επιστρέφει μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της προηγούμενης εβδομάδας που πυροδότησε η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων στα κυβερνητικά ομόλογα.

Η αδυναμία στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων προσέφερε στήριξη στις μετοχές, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να συμφωνήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού με τους επικεφαλής των κρατιδίων, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters.

Η βρετανική οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία στα μέσα του 2022, έξι μήνες νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών R. Sunak, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση έκτακτης βοήθειας προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντέξει την περίοδο του lockdown.

ΗΠΑ: Δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αλουμινίου από 18 χώρες

Τους οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στα κοινά φύλλα κράματος αλουμινίου που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από 18 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι δασμοί αυτοί κυμαίνονται από το 49,2-242,8% για τις εισαγωγές από τη Γερμανία ως το 4,83% για τις εισαγωγές από το Μπαχρέιν και το 0,00%-2,72% για τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Με τις μεταλλάξεις να τροφοδοτούν την επιδημία του κορωνοϊού και με τον ΠΟΥ να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε με τον ιό έως τα τέλη του 2021, τα θετικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ. Αν και ο πρόεδρος Biden δεσμεύεται ότι έως τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικους Αμερικάνους και προειδοποιεί ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, θα πρέπει να τηρούνται προσεκτικά τα μέτρα, μια σειρά από Πολιτείες ανακοινώνουν χαλάρωση των περιορισμών.

Μάλιστα το Τέξας ανακοίνωσε πως από τις 10 Μαρτίου «πετά τις μάσκες» και προχωρά στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, επικαλούμενο κυρίως τον μεγάλο αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών του. Και ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τα βήματά τους για την επόμενη ημέρα, στην Ευρώπη, όπου οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να χωλαίνουν, παραμένουν οι περιορισμοί και τα lockdown καθώς αρχίζει και πάλι να καταγράφεται μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων.

ΜΑΚΡΟ

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο του 2021

Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Έκθεσης για την Απασχόληση της ADP.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 117.00 έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 200.000 θέσεων, μετά από άνοδο 195.000 θέσεων τον Ιανουάριο.
Οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 32.000 θέσεις εργασίας και οι μεγάλες 28.000, ενώ 57.000 θέσεις εργασίας δημιούργησαν οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Exxon Mobil: Σχέδια για αύξηση μερίσματος και μείωση χρέους

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα της και να μειώσει το χρέος μέχρι το 2025, καθώς περιορίζει τις δαπάνες.
Η Exxon τόνισε πως σχεδιάσει κεφαλαιουχικές δαπάνες 16-19 δισ. Δολαρίων το 2021 και 20-25 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2025 με υψηλές αποδόσεις.
Επίσης, η εταιρεία υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές για να πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ευρωζώνη: Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2021

Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους νέων δανείων σε επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,51% και ο αντίστοιχος δείκτης για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά παρέμεινε γενικά αμετάβλητος στο 1,33%.

Το μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 4 μονάδες βάσης στο -0,13% και στο 0,26%, αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων όψεως από επιχειρήσεις και νοικοκυριά έμεινε αμετάβλητο στο -0,01% και 0,01%, αντίστοιχα.

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2021

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ενώ παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών, ο δείκτης ήταν 1,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 0,2% σε ετήσια.

IHS Markit: Με δύο ταχύτητες «τρέχει» η ευρωζώνη

Ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, δείχνοντας χαμηλότερο ρυθμό συρρίκνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ιδιωτική εταιρεία IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ -περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ανήλθε στις 48,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 47,8 τον Ιανουάριο -ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις.

Την ίδια ώρα, ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σε συρρίκνωση, με τον δείκτη ΡΜΙ στις 45,7 μονάδες -ελαφρώς υψηλότερα από τις 45,4 του Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό συρρίκνωση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει δύο ταχύτητες: Από τη μία πλευρά η μεταποίηση σημείωσε την πιο ισχυρή αύξηση παραγωγής των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με στήριξη από την ισχυρή ζήτηση και από την άλλη πλευρά ο τομέας των υπηρεσιών κατέγραψε ακόμη μία συρρίκνωση δραστηριότητας.