Την ανάσα ρευστότητας των τελών κυκλοφορίας οχημάτων αναμένει η κυβέρνηση μαζί με άλλους φόρους ύψους όροι άνω των 2 δισεκ.. πληρώνονται σήμερα ώστε να στηρίξει τα διαθέσιμά του ενδογενώς αυτή τη φορά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στήριξης της οικονομίας που έρχονται.

Να σημειωθεί ότι όπως είπε χτες στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η διατήρηση μιας ροής εσόδων είναι απαραίτητη για το κρατικό ταμείο καθώς η συνέχιση της κρίσης και των περιορισμών στην οικονομία πιέζει τα δημοσιονομικά. Άρα δεν υπάρχει απεριόριστος χώρος για μέτρα στήριξης ενώ θα πρέπει να διασφαλιστούν και έσοδα. Πάντως επανέλαβε ότι τα μετρά θα εμπλουτίζονται για όσο χρειαστεί, όμως όσο παρατείνονται οι περιοριστικοί όροι στη λειτουργία της οικονομίας τόσο είναι ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες. Επίσης τόνισε ότι στόχος είναι τα μέτρα στήριξης να γίνουν περισσότερο στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Ήδη τα μαντάτα από τα φορολογικά έσοδα δεν είναι καλά καθώς για τον Ιανουάριο ήταν μειωμένα κατά 326 εκατ. ευρώ ή 8,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Οι φόροι μάλιστα που συνδέονται με την κατανάλωση καταγράφουν πτώση όπως ο ΦΠΑ και οι ΕΦΚ ενώ «κόπωση» δείχνουν και οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας που είναι μειωμένοι κατά 77 εκατ. ευρώ ή 25,6% εκ των οποίων :

ΕΝΦΙΑ κατά 75 εκατ. ευρώ ή 25,3%, ο φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 42 εκατ. ευρώ ή 5,5% και ο φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 39 εκατ. ευρώ.

Έτσι σήμερα και για κάποιες περιπτώσεις, μέσω Internet banking μέχρι τη Δευτέρα εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρους και τέλη άνω των 2,1 δις. ευρώ που λήγουν σήμερα.

Από δόσεις φόρου από το εισόδημα και τον ΕΝΦΙΑ αναμένονται 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 760 εκατ. ευρώ αποτελούν εισπράξεις που αντιστοιχούν στη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα ενώ 288 εκατ. ευρώ θα αντλήσει ο προϋπολογισμός από την όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος από τις εταιρίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Την ίδια ώρα η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ιδιοκτητών των ακινήτων. Επίσης η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αναμένεται με βάση εκτιμήσεις να δώσει στο ταμείο τουλάχιστον 600 με 700 εκατ. ευρώ..

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα Παρασκευή θα πρέπει να πληρωθούν οι εξής υποχρεώσεις:

– Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά

– Η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

– Τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 Επίσης, οι κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking μέχρι τη Δευτέρα.

– Σήμερα λήγει η προθεσμία και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία αποφεύγοντας τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mycar.aade. gov.gr με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους. Όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Άλλες υποχρεώσεις

Επίσης μέχρι σήμερα λήγουν οι εξής υποχρεώσεις:

-Δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεάς χρημάτων και γονικών παροχών. Όσοι προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και θα αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου που θα προκύψει μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

 

– Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

 

– Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, από τον φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

 

– Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.

 

– Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

– Δηλώσεις για «φορολογικό διαζύγιο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.