Ωραία που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Έδωσε στη δημοσιότητα στην 9η ενδιάμεση έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας όπως αναμενόταν.
Τη διαβάσαμε αναλυτικά σε ότι αφορά στα ενεργειακά. Κι επειδή όπως μας δίδαξε ένας μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας ο αείμνηστος Λέων Καραπαναγιώτης «ρεπορτάζ παιδί μου είναι ότι κατάλαβες από αυτά που διάβασες ή από αυτά που είδες» εμείς …καταλάβαμε!
Με πολύ απλά λόγια η Κομισιόν στα ενεργειακά πιέζει ασφυκτικά για αποκρατικοποιήσεις ΜΟΝΟΝ όπου υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από μεγάλους Κοινοτικούς Ομίλους.
Αναφέρεται με κολακευτικά λόγια αλλά και πιεστικές παραινέσεις στο θέμα των αποκρατικοποίησεων σε ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ και Νότια Καβάλα καθώς και την εξέλιξη του anti-trust case, εστιάζοντας κύρια στα χρονοδιαγράμματα!
Ότι θέλουν Ιταλοί, Γερμανοί και …ολίγον Γάλλοι δηλαδή. Στο θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκδηλώνεται μεν ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση αλλά επειδή κατά πάσα πιθανότητα ο αγοραστής θα είναι κατά βάση κάποιο ελληνικό σχήμα, η πίεση δεν είναι ασφυκτική.
Χαρακτηριστικά η ευρωπαϊκή επιτροπή λέει ότι «το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πρόοδο στην αξιοποίηση συγκεκριμένων δημόσιων υποδομών και εταιριών, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν περιπτώσεις με assets όπως τα ΕΛΠΕ που έμειναν παραπίσω στο χρονοδιάγραμμα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία». Δεν ασκεί όμως πίεση ούτε για τα ΕΛΠΕ αφού δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιο μεγάλο Κοινοτικό παίκτη για τον ελληνικό Όμιλο.
Αντίθετα αναφέρει στην έκθεσή της η ευρωπαϊκή επιτροπή πως «οι ελληνικές αρχές εγκαινίασαν το market test με την προοπτική να κλείσουν την χρονίζουσα υπόθεση του anti-trust case μέσα στους επόμενους μήνες, ζήτημα που αποτελεί ειδική δέσμευση». Να προσθέσουμε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε διαβούλευση με την αγορά σχετικά με την πρόταση της ελληνικής αρχής για την επίλυσης της πολυσυζητημένης υπόθεσης και να υπενθυμίσουμε πως η συμφωνία του ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκα με τους Θεσμούς προβλέπει ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής, σε τιμή όχι πολύ χαμηλότερη από αυτήν της προημερήσιας αγοράς (Day Ahead Market), για μια τριετία, μέσω διμερών συμβολαίων σε ιδιώτες προμηθευτές.
Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν «η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και αναμένεται η παρουσίαση των θέσεων των συμμετεχόντων».
Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών για την οποία «καίγονται» οι ιταλοί, η Κομισιόν αναφέρει πως «η ΡΑΕ ενέκρινε τα αναπτυξιακά σχέδια για την πενταετία 2021-2025 για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ) αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών συστημάτων διανομής».
Για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας όπου υπάρχει έντονο κοινοτικό (κυρίως ιταλικό) ενδιαφέρον αναφέρει πως «η ΡΑΕ θα βγάλει απόφαση για τον καθορισμό των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου».
Ειδικά για την ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση του ΤΑΙΠΕΔ θα «τραβήξει» μέχρι τον Απρίλιο ώστε να αξιολογηθούν ενδελεχώς οι ενδιαφερόμενοι και οι αρχικές προτάσεις τους.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πάντως μιλάνε για επικείμενη σκληρή μάχη της κινεζικής CMEC – MAISON GROUP με την Κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπενθυμίζουμε ότι βασικός μέτοχος του ΔΕΣΦΑ με 66% είναι η Κοινοπραξία ΣΕΝΦΛΟΥΓΚΑ στην οποία συμμετέχουν η ιταλική SNAM, η ισπανική ENAGAS, η βελγική FLUXYS και η ελληνική DAMCO συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου.
Τρίτος υποψήφιος η Energean Oil & Gas με πρόθεση συνεργασίας με την αιγυπτιακή East Gas.
Όπως προαναφέραμε, στις εκκρεμότητες για την επόμενη φάση του διαγωνισμού παραμένουν σειρά αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Πρόκειται κυρίως για το πλαίσιο της τιμολόγησης καθώς και για τον τρόπο που θα «διαχωριστεί» η αποθήκη ώστε ένα τμήμα να λειτουργεί σε καθεστώς απολύτως ελεύθερου ανταγωνισμού και ένα άλλο κομμάτι να «γεμίζει» με προκαθορισμένη τιμολογιακή πολιτική.
Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν βιάζονται όμως διότι υπάρχουν αυτά τα πολύ λεπτά ζητήματα να επιλυθούν αν και σκοπεύουν να ακολουθήσουν το λεγόμενο «πλάνο Κομισιόν» που δεν ενθουσιάζεται με την παρουσία κινέζων σε ευρωπαϊκά assets όπως η ΥΑΦΑ Καβάλας. Το τιμολογιακό ρυθμιστικό πλαίσιο της ΡΑΕ, δεν είναι εύκολο να εκπονηθεί γρήγορα αν και ακούγεται για «ιταλικές πιέσεις στις Βρυξέλλες».
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι χρονικά όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.