Όλα δείχνουν πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίου μετατίθεται για το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αντί για το Μάρτιο, όπως είχε προγραμματιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αυτό συντελεί και μια άλλη σημαντική πληροφορία: πέρυσι το φθινόπωρο τα Δικαστήρια επιδίκασαν στα ELFE αποζημίωση ύψους 63 εκ. ευρώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίου, για τη ρήτρα πετρελαίου. Αναμενόμενο η ΔΕΠΑ να κάνει έφεση, όπως και έγινε. Αντέφεση όμως κατέθεσαν και τα ELFE. Η εκδίκασή της ΔΕΠΑ έχει οριστεί για 28 Ιανουαρίου αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λόγω covid και άλλων δικαστικών «αγκυλώσεων» θα επιλεγεί συνεκδίκαση των δύο εφέσεων που προσδιορίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου ή ακόμη και τον Οκτώβριο στο Εφετείο Αθηνών, κάτι που άλλωστε αποτελεί πάγια πρακτική σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, δεν είναι βέβαιο πότε θα ξεμπλέξει το κουβάρι της δικαστικής διένεξης και πότε θα μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον Μάρτιο, αλλά τώρα η δεσμευτική φάση των προσφορών μάλλον θα μετατεθεί για το φθινόπωρο.

«Έχουμε την ευχέρεια και την τεχνική δυνατότητα κατάθεσης από τους επενδυτές οικονομικών προσφορών με αιρέσεις ως προς το ύψος του τιμήματος, το οποίο βέβαια θα συναρτάται από τη δικαστική απόφαση του Εφετείου. Όμως κάποιοι διαγωνιζόμενοι μπορεί να θεωρήσουν παράτυπες και παραπλανητικές τις λεγόμενες προσφορές υπό αίρεση και να τις προσβάλλουν δικαστικά οπότε μπλέκουμε περισσότερο» μας έλεγε χθες τεχνοκράτης του ΤΑΙΠΕΔ και συνέχιζε: «άλλωστε περιμένουμε εξελίξεις και μέσα στο ίδιο το Ταμείο οπότε το πιθανότερο είναι πως η διοίκηση θα το πάει σε μετάθεση για το φθινόπωρο κάτι που μάλλον δεν στενοχωρεί και τη νέα πολιτική ηγεσία».

Ολοκλήρωσε μάλιστα το σκεπτικό του λέγοντας πως «σκεφθείτε πως αν η ΔΕΠΑ Εμπορίας χάσει την έφεση σε βάρος της ELFE, αυτό θα ανοίξει την όρεξη σε μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και βιομηχανίες-πελάτες της ΔΕΠΑ για τη διεκδίκηση αντίστοιχων αποζημιώσεων με βάση το δεδικασμένο. Πώς λοιπόν θα υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές όταν δεν θα γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής ποιος χρωστάει και πόσα στη ΔΕΠΑ αλλά και σε ποιόν χρωστάει και πόσα η επιχείρηση;».

Το ιστορικό της διένεξης

Για την ιστορία θυμίζουμε πως τα ELFE (η παλαιά ιστορική ΒΦΛ- Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με 600 εργαζόμενους στην Καβάλα που είχε ιδρυθεί στη δεκαετία το 60 από Στρατή Ανδρεάδη και σήμερα είναι συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) ζήτησε αποζημίωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίου περίπου 300 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010-2015, αναφορικά με τη ρήτρα πετρελαίου που πλήρωσε στον προμηθευτή της.

Τα ELFE υποστήριξαν ότι θα έπρεπε στη φόρμουλα να συνυπολογίζονται και οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (TTF) βάσει των οποίων υπολογίζεται το κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ χρέωσε τα ELFE με τα λεγόμενα oil indexed (αποκλειστικά με αλγόριθμο τιμών πετρελαίου) τιμολόγια από τα οποία προκύπτει ότι η βιομηχανία έχει υψηλές ανεξόφλητες οφειλές που ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέπτυξαν οι δικηγόροι των ELFE στο δικαστήριο εάν η τιμή του αερίου υπολογιστεί με βάση το φθηνότερο TTF, τότε δεν υπάρχει χρέος, αλλά, αντίθετα, η ΔΕΠΑ πρέπει να επιστρέψει χρήματα.

Βάσει της πρωτόδικης απόφασης, τα ELFE δικαιώθηκαν και αποφασίστηκε πως δικαιούνται επιστροφή ποσού ύψους 63 εκατ. ευρώ. Στο σκεπτικό υπήρχε η αποστροφή πως «η απόφαση στηρίζεται στο ότι η ΔΕΠΑ δεν έλαβε υπόψη της τις φθηνότερες τιμές στα hubs φυσικού αερίου και μετακύλισε στους πελάτες της τις τιμές που προέκυψαν από τη ρήτρα πετρελαίου που περιλαμβάνουν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές της».

Έτσι το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε σύμφωνα με την απόφαση «καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΠΑ Εμπορίου στην εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου και στην χρέωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πωλούσε η εταιρία στο εργοστάσιο της Καβάλας».

Με την ίδια απόφαση, του περασμένου φθινοπώρου το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ και τελικά επιδίκασε στη ΔΕΠΑ ποσόν περίπου 60 εκ. ευρώ συν τους τόκους. Αλλά και σε αυτήν την απόφαση τα ELFE άσκησαν έφεση με τη δικάσιμο να ορίζεται τον Σεπτέμβριο του 2021, δημιουργώντας έτσι στην πράξη ένα αρκετά περίπλοκο «δικαστικό γαϊτανάκι» που ουσιαστικά πάει πίσω την αποκρατικοποίηση.

Ο ίδιος τεχνοκράτης του ΤΑΙΠΕΔ που έχει μελετήσει το θέμα τονίζει

«Υπάρχει όμως και ένα άλλο βασικό ζήτημα που μπορεί να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και να τινάξει τα πάντα στον αέρα: οι μεν ηλεκτροπαραγωγοί έχουν τη διακριτική ευχέρεια να μετακυλίσουν το κόστους ρήτρας πετρελαίου στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών. Στην άλλη όχθη οι βιομηχανίες δεν νομομοποιούνται να το κάνουν όπως φάνηκε από την πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου του 2019. Αυτό έχει προκαλέσει τη μήνιν της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) που θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για άνιση και διακριτική μεταχείριση αλλά και παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ανταγωνισμού με πολλές πιθανότητες να κερδίσει» και συμπληρώνει : «μύλος, άντε να ξεμπλέξεις μετά και να κάνεις αποκρατικοποίηση!»

Μάθετε εδώ περισσότερα για τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ Εμπορίου

https://radar.gr/article/60147/tha-akoystoyn-ta-violia-sti-depa-emporioy