Φιλόδοξοι χαρακτηρίζονται οι στόχοι που έχει θέσει για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης του φετινού επιχειρησιακού σχεδίου της.

Η αγορά βαδίζει σε δεύτερο μήνα Lockdown, ο ορίζοντας για τον τουρισμό και την εστίαση είναι θολός και η κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι η επανεκκίνηση δεν πρόκειται να γίνει πριν το Μάιο. Επίσης πολλά νοικοκυριά εμφανίζονται με μειωμένα εισοδήματα, κάτι που θα επηρεάσει και τη φοροδοτικής τους ικανότητα, αλλά και τους καταλογισμούς του ΕΝΦΙΑ (όπου προβλέπονται μειώσεις για όσους εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα).

Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.500.000 φορολογούμενοι, θα εμφανίσουν ποσά ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εμφάνισαν πέρυσι, με τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019. Επίσης πάνω από 4 εκ. συμπολίτες χρωστούν ήδη στην εφορία.

Την ίδια ώρα πτώση τζίρου κατά 7 δισ. ευρώ είχαν πέρυσι, εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση.

Μεγαλύτερη ωστόσο πτώση καταγράφεται στον τζίρου των καταλυμάτων (4,7 δισ. ευρώ), ενώ στην εστίαση, λόγω και του delivery, η μείωση του τζίρου ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ.

Στο φόντο αυτό με βάση την απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο προσδιόρισε ότι ο τελικός Στόχος Εισπράξεων Α.Α.Δ.Ε. για το 2021 είναι στα 49,6 δισεκ. ευρώ. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή προγραμματίζει επιστροφές φόρων 5,2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοφληθούν 100%, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο με βάση τον προϋπολογισμό 2021 προβλέπεται για φέτος ότι τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν θα είναι αυξημένα κατά 3,571 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2020 και ότι θα ανέλθουν σε 47,836 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 2,465 δισ. ευρώ, ή σε ποσοστό 16,4%, θα σημειώσουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ (17,466 δισ. ευρώ από 15,001 δισ. ευρώ το 2020). Αυτό βέβαια βασίζεται στη ζήτηση που όπως είναι προφανές κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.