Μήνυμα προς τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να «σπάσει» στα δύο το μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έστειλε η επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της ΕΕ, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Μιλώντας στο Bloomberg TV, η Αλμπουκέρκε απέρριψε την πρόταση κορυφαίων τραπεζικών ομίλων να προχωρήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο στις πιο εύκολες παρεμβάσεις απλοποίησης και να μεταθέσει για αργότερα τα πιο δύσκολα και πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.

Η θέση των Βρυξελλών είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο σύνολο, καθώς τα προβλήματα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος συνδέονται μεταξύ τους.

«Εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, πρέπει να το δούμε ως πακέτο, επειδή όλα είναι συνδεδεμένα», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος, προσθέτοντας ότι τα βασικά εμπόδια προέρχονται από τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς και από τις διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις στην εποπτεία και στη λειτουργία των τραπεζών.

Η παρέμβασή της έρχεται μετά την κοινή τοποθέτηση των επικεφαλής 11 κορυφαίων τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι ζήτησαν να δοθεί βραχυπρόθεσμα προτεραιότητα στην «απλοποίηση» του κανονιστικού πλαισίου.

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι πιο σύνθετα ζητήματα, όπως το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο και δεν θα πρέπει να καθυστερούν παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Η Κομισιόν, ωστόσο, επιμένει ότι η ουσία του προβλήματος δεν βρίσκεται μόνο στους κεφαλαιακούς κανόνες.

«Αυτό δεν γίνεται για χάρη των τραπεζών. Γίνεται για χάρη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η Αλμπουκέρκε, σημειώνοντας ότι ο βασικός στόχος είναι να μειωθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες και να δημιουργηθεί μια περισσότερο ενοποιημένη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η Ευρώπη καλείται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού της συστήματος απέναντι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση χαλάρωσης του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, ενώ και το Λονδίνο έχει προχωρήσει σε αλλαγές που περιλαμβάνουν χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Το δίλημμα για τις Βρυξέλλες είναι πλέον σαφές: από τη μία πλευρά η ανάγκη για αυστηρή εποπτεία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και από την άλλη η πίεση για ένα πιο απλό και ανταγωνιστικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να κινηθούν πιο επιθετικά σε μια παγκόσμια αγορά που αλλάζει γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη: