Την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη το πρωί.

Μπορεί οι συνεδριάσεις πλέον να είναι μηνιαίες αλλά αυτή την φορά η απόφαση ελήφθη το πρωί του Σαββάτου, σε κλειστή σύσκεψη, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και την συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη, που  είχε γκρίζα σημεία.

Μεθαύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τοποθετηθεί για το θέμα των ημερών ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί και το «Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Φαινομένων Κακοποίησης» ή τουλάχιστον τους βασικούς του άξονες.

Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης έλαβαν ένα μήνυμα από στέλεχος του Μαξίμου και τους ζητήθηκε να εισφέρουν τις προτάσεις τους αναφορικά με δράσεις και παρεμβάσεις.

Τόσο για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στους χώρους εργασίας όσο και για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυστηροποίηση του πλαισίου και των ποινών που αφορούν κακοποίηση ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ενώ το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα φέρει προς κύρωση οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με την οποία θα καθιερώνονται νέες πρακτικές.

Το Εθνικό Σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο ίσως και εντός του Μαρτίου.

Ήδη, μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει δια του αρμόδιου υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη έχει ξεκινήσει την επεξεργασία ενός Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών θεάτρων, όπου γίνεται μια αναλυτική περιγραφή των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς, ορίζεται πώς και πού θα γίνονται καταγγελίες, πώς αυτές θα εξετάζονται, ενώ παράλληλα γίνεται συνεννόηση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, προκειμένου ο Κώδικας αυτός να αποτελέσει «οδηγό» για αντίστοιχες ρυθμίσεις του Σωματείου με τους θεατρικούς επιχειρηματίες και παραγωγούς της ιδιωτικής αγοράς.

ΥΓ. 1: Το βασικό ερώτημα που συζητείται πλέον, ακόμα και στους κυβερνητικούς κύκλους, είναι εάν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ή μέχρι τότε θα έχουν τρέξει οι εξελίξεις.

 

Πηγή