Ο πρωθυπουργός όπως προανήγγειλε και σε πρόσφατη συνέντευξή του, μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα υιοθετήσει σχετική εισήγηση σύμφωνα με την οποία θα βάλει σε σειρά εμβολιασμού τους παραπάνω κλάδους.

Του Περικλή Σωτηρίου

Τον Μάιο (ίσως και νωρίτερα) ο εμβολιασμός τουρισμού-εστίασης. Δηλαδή, το εθνικό σχέδιο του εμβολιασμού «Ελευθερία» θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους του κλάδου του τουρισμού καθώς και στις επιχειρήσεις της εστίασης και στους εργαζόμενους του κλάδου όπως π.χ. delivery. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο και εφόσον η χώρα θα έχει προμηθευτεί μεγάλο όγκο εμβολίων από τις εταιρίες που θα εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι δύο κλάδοι αυτοί να μην μπουν στην ίδια κατηγορία με το λιανεμπόριο και τους υπόλοιπους κλάδους.

Υπάρχει, επίσης, η σκέψη οι εν λόγω κλάδοι (εστίαση-τουρισμός)  – που έχουν πληγεί δυσανάλογα από άλλους– να δέχονται μόνο πελάτες που θα έχουν εμβολιαστεί. Είτε είναι τουρίστες είτε είναι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σκέφτονται να το υιοθετήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, έχει και λειτουργικά προβλήματα. Πώς μπορείς να μην εξυπηρετήσεις ένα πρόσωπο μικρότερης ηλικίας; Θα δείχνει κάποιος το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να έχει δείπνο σε ένα εστιατόριο;

Αισιοδοξία για το καλοκαίρι 2021

Πάντως, με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές θα μπορέσουν να έχουν ένα ασφαλές άνοιγμα και να ανακτήσουν μέρος του τζίρου που έχασαν το προηγούμενο διάστημα. Γιαυτό και συνδυαστικά με τον εμβολιασμό των δύο κλάδων, το πιστοποιητικό εμβολιασμού κρίνεται πλέον πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Ήδη, όμως, ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν και υιοθετούν ένα εθνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού που βοηθάει. Οι προβλέψεις που γίνονται είναι θετικές από το υπουργείο Τουρισμού, στηριζόμενες στο ότι οι χώρες από τις οποίες προέρχεται ο κύριος όγκος τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει νωρίς τον εμβολιασμό.

Χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία και ειδικά το Ισραήλ –που προηγείται στην κούρσα με 3 εκατ. εμβολιασμούς– μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιάσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους και αυτό βαίνει προς το συμφέρον του ελληνικού τουρισμού. Ειδικά για την κυβέρνηση, το Ισραήλ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς περιμένουν τουριστικό κύμα ακόμα και στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με κάποιους tour operators, εάν και ο καιρός είναι σύμμαχος.

Ίσως μερικό άνοιγμα αγοράς από 1 Μαρτίου

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός είναι είτε να λειτουργήσουν με περιορισμούς με το σύστημα βεντάλιας (15 μέρες κλειστά, 15 μέρες ανοικτά) είτε να ανοίξουν με περιορισμούς και click in shop (δηλαδή ραντεβού).

Βέβαια, αυτό θα καθοριστεί εφόσον η επιτροπή αναλύσει την επιδημιολογική κατάσταση. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εάν υπάρξει δραστική μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, τότε ίσως και την 1η Μάρτη να έχουμε ένα 15νθήμερο άνοιγμα με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Εάν υπάρχει μικρή μείωση τότε ίσως επανέλθει το μέτρο του click away ή και του click in shop, δηλαδή άνοιγμα με ραντεβού και με μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

Όσον αφορά στα σχολεία, παρόλο που δεν έχουν αποτύπωμα στην οικονομία, ακούγεται έντονα ότι εάν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και εναλλάξ γυμνάσια και λύκεια, για να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Δικαστικοί και αστυνομικοί σε προτεραιότητα

Επίσης, σύμφωνα με τις εισηγήσεις υπουργών προς το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει μία πρόβλεψη να μπουν σε προτεραιότητα εμβολιασμών και διάφοροι δημόσιοι λειτουργοί ειδικά σε υπηρεσίες πολύ σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση.

Έχει συζητηθεί π.χ. οι δικαστικοί και η αστυνομία να μπουν σε μία λίστα προτεραιότητας. Αυτό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την επάρκεια εμβολίων αλλά και την πορεία των κρουσμάτων και της προέλευσής τους.

Πάντως, στο Μαξίμου αυτές τις μέρες ακούστηκε έντονα το πόσο κακό έκανε σε όλη την εμβολιαστική καμπάνια ο συνδικαλιστής Μ. Γιαννακός της ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενος σε μία παρενέργεια μίας νοσηλεύτριας που εμβολιάστηκε πρόσφατα. Ίσως να έχει δημιουργήσει ατολμία σε μεγάλη μερίδα ιατρικού προσωπικού να εμβολιαστεί. Αυτό, όμως, θα φανεί.