Τα βιομηχανικά μέταλλα εκρήγυνται εν μέσω πρωτοφανούς παγκόσμιας έλλειψης αποθεμάτων. Ο χαλκός ξεπέρασε τα $4, καθώς οι Κινέζοι επενδύουν μαζικά, σύμφωνα με την Goldman Sachs που προβλέπει ρεκόρ εντός έτους. Ραγδαία αυξανόμενη η ζήτηση σε μια αγορά-κλειδί για ηλεκτροκίνητα κι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Bitcoin, το νέο χρυσό όπως θέλουν να το αποκαλούν κάποιοι, ένα άλλο -όχι τόσο σπάνιο, αλλά από ό,τι φαίνεται σύντομα περιζήτητο- μέταλλο σκαρφάλωνε σιωπηλά σε υψηλά δεκαετίας.

Ο λόγος για τον χαλκό, αυτό των πολλαπλών χρήσεων βιομηχανικό μέταλλο, το οποίο την Παρασκευή εκτοξεύθηκε περισσότερο από 4,5% έως και τα 4,10 δολ/ουγγια εν μέσω πρωτοφανούς παγκόσμιας έλλειψης, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs. Σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 7,6%.

Ήπια ανοδικά τα χρηματιστήρια - Στα $56.000 το Bitcoin

Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί πως Κινέζοι επενδυτές έχουν καρφώσει τα βλέμματά τους στον χαλκό. Εκτιμά πως μέσα σε ένα χρόνο θα βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλά! Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει στην αγορά…

Το ατελείωτο τύπωμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών, με τη μορφή δημοσιονομικής τόνωσης (fiscal stimulus), σημαίνει πως εκατοντάδες δισ. ρευστότητας -με μηνιαίο ρυθμό 0.7% του παγκόσμιου ΑΕΠ- ρίχνονται στην αγορά κάθε μήνα.

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να τροφοδοτείται το συνεχιζόμενο ράλι στα ριψοκίνδυνα assets, όπως μετοχές (και πιο πρόσφατα κρυπτονομίσματα που είναι… της μόδας), αλλά να εκτοξεύονται και οι τιμές σε αρκετά εμπορεύματα.

Σε επίπεδα προ κρίσης ο χαλκός

Τα βιομηχανικά μέταλλα πραγματοποιούν ανόδους που είχαμε δεκαετίες να δούμε. Ο χαλκός χθες έκανε το καλύτερο κλείσιμο από το Σεπτέμβριο του 2011. Πέφτουν ήδη τα πονταρίσματα για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία… Ταυτόχρονα η παγκόσμια τάση για καθαρότερη, πράσινη ενέργεια αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση.

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού

Η έκρηξη ζήτησης (και τιμών) φαίνεται ξεκάθαρα στο βασικό δείκτη βιομηχανικών μετάλλων του Bloomberg. Το νικέλιο διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Ο χαλκός έχει πραγματοποιήσει ρεκόρ συνεχόμενων μηνιαίων ανόδων καθώς πλησιάζει τα 10.000 δολ/τόνο.

Και ρίχνοντας μια ματιά στο διάγραμμα του χαλκού, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν πριν την τελευταία οικονομική κρίση, καταλαβαίνει κανείς πως είναι θέμα χρόνου προτού δούμε ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού

Ρεκόρ εντός έτους βλέπει η Goldman

Η Goldman Sachs στο τελευταίο της note προς τους επενδυτές, προειδοποίησε πως υπάρχει παγκόσμια έλλειψη αποθεμάτων. Η παραγωγή έπαθε κυριολεκτικά “έμφραγμα” εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα προσφοράς εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η αμερικανική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές-στόχους για το βιομηχανικό μέταλλο, προκειμένου να αποτιμήσει την αυξανόμενη πιθανότητα παγκόσμιας έλλειψης.

Οι στόχοι για τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες αντίστοιχα είναι 9.200, 9.800 και 10.500 δολάρια/τόνο (από 8.500, 9.000 και 10.000 αντίστοιχα).

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού

Όπως εξηγεί η τράπεζα, οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν κλειδί για την αγορά, είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο την Παρασκευή, μετά από μία εβδομάδα διακοπών στην Ασία (για τους εορτασμούς του έτους) παρατηρήθηκε απότομη έκρηξη ενδιαφέροντος για χαλκό στο SHFE (το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Σανγκάης), το οποίο σηματοδοτεί επιστροφή των onshore επενδυτών.

Η Citi συμφωνεί με την ανάλυση της Goldman, και αναμένει σημαντικό έλλειμμα τουλάχιστον μέχρι και το 2023.

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού

Ηλεκτροκίνητα και ανανεώσιμες ανεβάζουν πλατίνα, λίθιο, κασσίτερο

Και δεν είναι μόνο ο χαλκός. Και άλλα εμπορεύματα έχουν εκτοξευθεί όπως το λίθιο, που αποτελεί κλειδί για μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κασσίτερος οδεύει προς πρωτοφανή 16η συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω χαμηλής προσφοράς. Η πλατίνα (που χρησιμοποιείται ευρέως στους καταλύτες) κατέχει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων για το 2021.

Καλά τα κρυπτονομίσματα και οι ψηφιακοί χρυσοί, αλλά μη σας αποπροσανατολίζουν από assets που έχουν αποδείξει την αξία τους χιλιετίες τώρα. Λόγω των πολλαπλών χρήσεων τους και μόνο (αφήστε την αξία τους ως SoV – μέσα αποθήκευσης αξίας) θα έχουν αυξανόμενη αξία άσχετα αν ζούμε σε μια αμιγώς ψηφιακή εποχή.

Κι αυτό το λέω όντας από τους πρώτους και πιο ένθερμους υποστηρικτές που έγραψαν για το Bitcoin σε mainstream μίντια. Μη σας ξεγελάνε προκειμένου να σας “απαλλάξουν” ως άλλοι Ριχάρδοι από τα ασημικά σας…

Στα κρυπτονομίσματα υπάρχουν μεγάλες αποδόσεις, όμως τα περισσότερα από αυτά δε θα υπάρχουν σε μια δεκαετία από τώρα. Κι όταν μιλάμε για SoV, μόνο τα μέταλλα μπορούν να εγγυηθούν αυτήν την ιδιότητα.

Είναι το Bitcoin ο νέος χρυσός; Περισσότερα εδώ.

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού

Το Εσκονδίδα, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του κόσμου στη Χιλή. Παράγει σχεδόν 1,5 εκατ. τόνους ή το 5% της παγκόσμιας παραγωγής