Στο κόκκινο έκλεισαν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου οι διεθνείς αγορές, διακόπτοντας το ανοδικό σερί σε Dow Jones και Nikkei. Η αυξημένη ανεργία προβλημάτισε τους επενδυτές που τηρούν επιφυλακτική στάση παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εν αναμονή του πακέτου τόνωσης $1,9 τρισ.

Στο μεταξύ, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με τις Walmart και Marriott International να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς από την πανδημία, τα εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από τις 400 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα τους, το 80% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας τα οποία έδειξαν απροσδόκητη αύξηση στον αριθμό των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 13.000 στις 861.000 για την εβδομάδα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Στην αγορά των κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση στο 10ετές υποχώρησε στο 1,279% από 1,297% σήμερα 18/2.

Φρένο στα ρεκόρ μετά τα απογοητευτικά μάκρο

Στο ταμπλό, οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών ακολούθησαν το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων και βοήθησαν να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως της Airbus και της Orange, σημειώνει το Reuters.
Οι μετοχές τεχνολογίας, ενέργειας και των αυτοκινητοβιομηχανιών ήταν μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, καταγράφοντας κέρδη μεταξύ 0,7% και 1,3%.

Η μετοχή της Airbus σημείωσε πτώση 3,1% καθώς η εταιρία κατασκευής αεροσκαφών ανακοίνωσε ζημίες για την ετήσια χρήση της και ανέστειλε τη διανομή μερίσματος λόγω της πανδημίας της COVID-19, ενώ η μετοχή της Orange, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στη Γαλλία, κατέγραψε πτώση 4,3% ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης στα λειτουργικά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο.

ΜΑΚΡΟ

Αυξημένες οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Ανοδικά κινήθηκαν οι αιτήσεις για τα νέα επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς έφτασαν τις 861.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Η αύξηση αφορά περί τα 13.000 νέα ατήματα για κρατικές παροχές, «σπάζοντας» έτσι την συνεχόμενη πτωτική πορεία των προηγούμενων εβδομάδων σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 765.000 αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 64.000 στα 4,49 εκατ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

Άλμα 1,4% στις τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο 2021

Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2012 σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο του 2021 στις ΗΠΑ. Οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν αύξηση 1,4%.

Τον Δεκέμβριο οι τιμές εισαγωγών είχαν σημειώσει αύξηση 1%. Οι τιμές εξαγωγών των ΗΠΑ αυξήθηκαν 2,5% τον Ιανουάριο μετά το +1,3% και +0,7% τους 2 προηγούμενους μήνες. Η αύξηση του Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη από το 1988, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Βουτιά 6% στις ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

H κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, αν και η μεγάλη άνοδος στις οικοδομικές άδειες καταδεικνύει ότι η στεγαστική αγορά συνεχίζει να βρίσκει στήριγμα στα χαμηλά επιτόκια. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών βούτηξαν 6%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,58 εκατ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 1,65 εκατ. Παράλληλα οι οικοδομικές άδειες εκτινάχτηκαν +10,4% στο 1,881 εκατομμύρια.

Philadelphia Fed: Επιβραδύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο

Επιβραδύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφεια τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ο δείκτης για την τρέχουσα γενική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 23,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τις 26,5 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων για 20 μονάδες. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συνολική μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζει να επεκτείνεται για ένατο συνεχόμενο μήνα, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη τον Ιούνιο.

Ο δείκτης έχει παραμείνει σε θετική τροχιά, αλλά κινείται χωρίς σαφή πορεία έκτοτε. Τον Φεβρουάριο, το 35% των επιχειρήσεων ανακοίνωσε αύξηση της δραστηριότητα ενώ το 11% ανακοίνωσε πτώση. Ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 7 μονάδες στις 23,4 μονάδες ενώ ο δείκτης τρεχουσών παραγγελιών μειώθηκε κατά μία μονάδα στις 21,5.
Ο δείκτης για την απασχόληση σημείωσε άνοδο τριών μονάδων στις 25,3 μονάδες, με το 30% των επιχειρήσεων να αναφέρει αύξηση της απασχόλησης τον Φεβρουάριο.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη της Walmart στο δ’ τρίμηνο του 2020

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου 2020 της Walmart, με την εταιρεία λιανικής να προσπαθεί να μετατρέψει την ισχύ των εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε υψηλότερα κέρδη και διαρκές momentum.

Οι πωλήσεις της Walmart στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 69%, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 8,6%, υψηλότερα από το 5,8% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η Walmart εμφάνισαν ζημιές 2,09 δισ. δολαρίων ή 74 σεντς ανά μετοχή από τα κέρδη των 4,14 δισ. δολαρίων ή 1,45 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία τόνισε ότι οι ζημιές στις βρετανικές και ιαπωνικές δραστηριότητες μείωσαν τα κέρδη κατά 2,66 δολάρια ανά μετοχή.

Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, η Walmart κέρδισε 1,39 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 7,35 στα 152,1 δισ. δολάρια από τα 141,67 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, έναντι εκτιμήσεων για 148,30 δισ. δολάρια. Επίσης, αυξάνει το μέρισμα στα 55 σεντς ανά μετοχή και ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών 20 δισ. Δολαρίων.

Barclays: Αυξάνει τα bonus, παρά την πτώση 38% στα καθαρά κέρδη του 2020

Πτώση 38% στα 1,53 δισ. στερλίνες σημείωσαν τα κέρδη της Barclays το 2020, ωστόσο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο δ΄τρίμηνο η βρετανική τράπεζα σημείωσε ζημιές 220 εκατ. στερλινών, έναντι προβλέψεων για ζημιές ύψους 44,88 εκατ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη για το 2020 υποχώρησαν στα 3,1 δισ. στερλίνες, από 4,4 δισ. το 2019, καθώς δέχθηκαν πλήγμα από την αύξηση των προβλέψεων στα 4,8 δισ. στερλίνες, για την κάλυψη ενδεχόμενης ανόδου των επισφαλών δανείων, λόγω της πανδημίας. Τα έσοδα ωστόσο αυξήθηκαν 22% στα 12,5 δισ. στερλίνες, με όχημα τις ισχυρές επιδόσεις στην επενδυτική τραπεζική.

Η βρετανική τράπεζα αύξησε τα bonus προς τα στελέχη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jes Staley να λαμβάνει το ποσό των 4 εκατ. στερλινών.
Τα συνολικά bonus προς τα στελέχη αυξήθηκαν κατά 6% για το 2020 στα 1,6 δισ.

Credit Suisse: Ζημιές 353 εκατ. φράγκων το δ’ τρίμηνο

Με ζημιές αλλά λιγότερες του αναμενόμενου έκλεισε το δ’ τρίμηνο του 2020 η Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 353 εκατ. ελβετικών φράγκων (392,8 εκατ. δολαρίων) για το δ’ τρίμηνο, έναντι ζημιών 558,5 εκατ. φράγκων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η πτώση αποδίδεται στις υψηλότερες προβλέψεις για νομικές διαμάχες. Στο σύνολο της χρήσης, τα καθαρά έσοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 2,7 δισ. φράγκα, έναντι των 2,8 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, η τράπεζα ειδοποίησε τις αγορές πως θα καταγράψει μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, καθώς έβαλε στην άκρη 850 εκατ. δολάρια για μια νομική διαμάχη στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 600 εκατ. δολαρίων. Για το τρέχον έτος, η τράπεζα τηρεί επιφυλακτική στάση λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην οικονομία, καθώς ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένει αβέβαιος.

Airbus: Ζημιές 1,1 δισ. ευρώ το 2020, δεν αναμένει άμεση ανάκαμψη

Ζημιές 1,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Airbus το 2020, περιορίζοντας τις απώλειες, παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας των αερομεταφορών εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στην Ευρώπη είδε τον τζίρο του να υποχωρεί κατά 29%, στα 49,9 δισ. ευρώ.

Αυτό αντανακλά τη «δύσκολη αγορά», εκτιμά ο όμιλος, ο οποίος το 2020 παρέδωσε 566 αεροσκάφη, κατά ένα τρίτο λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά. Σε μια ένδειξη ότι ο όμιλος δεν αναμένει άμεση ανάκαμψη της αγοράς, η Airbus προβλέπει ότι το 2021 θα παραδώσει «τον ίδιο αριθμό εμπορικών αεροσκαφών με το 2020».