ECDC: Τέλος το πράσινο χρώμα για την Ελλάδα. Στη δημοσιότητα δόθηκαν για αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η χώρα μας για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στο χάρτη της.

Μάλιστα το βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον με βαθύ χρώμα είναι όλη η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια καθώς και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου.

Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Τα νούμερα συνεχίζουν μάλιστα να μην είναι τόσο καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας και της Ιταλίας παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα.

Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.