Αν και τα μουσεία συνήθως είναι γνωστά για τους πίνακες, τα γλυπτά, τις φωτογραφίες και άλλα ανεκτίμητα έργα που καλύπτουν αιώνες ανθρώπινης κουλτούρας και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων, πολλά από τα κτίρια που φιλοξενούν αυτούς τους θησαυρούς τυχαίνει να είναι και τα ίδια αριστουργήματα. Οι σύγχρονες δομές μουσείων αποκλίνουν σημαντικά από τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στυλ και οι εμβληματικές γυάλινες προθήκες που φιλοξενούν τα ανεκτίμητα αντικείμενα αντικαθίστανται σταδιακά από τεχνολογίες αιχμής. Οι εκθέσεις μουσείων γίνονται όλο και πιο διαδραστικές, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ασχοληθούν και να αλληλοεπιδράσουν με τα εκθέματα αντί να τα παρατηρήσουν απλώς.

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

Soumaya Museum, Μεξικό
Το ξεχωριστό σχήμα και οι έντονες αρχιτεκτονικές γραμμές του μουσείου αντιπροσωπεύουν τη γλυπτική του ιδέα. Με ‘’επιδερμίδα’’ που αποτελείτεται από 16.000 εξαγωνικά πλακίδια από χάλυβα και καθρέφτη, παραπέμπει στις παραδοσιακές αποικιακές προσόψεις κτιρίων με κεραμικά πλακίδια και δίνει στο μουσείο μια διαφορετική εικόνα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη θέση του θεατή.

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
H ατρακτοειδής αράχνη γνωστή ως Maman, της Louise Bourgeois.

Guggenheim Museum, Μπιλμπάο
Το μουσείο Guggenheim Bilbao είναι φτιαγμένο από τιτάνιο, γυαλί και ασβεστόλιθο. Από όταν άνοιξε το 1997 το εξωτερικό του αριστουργήματος του αρχιτέκτονα Frank Gehry έχει συγκριθεί με ένα μπουκέτο λουλούδια ή μια βάρκα. Πριν από την πανδημία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες έφταναν ετησίως για να δουν τους περίφημους στροβίλους του παραθαλάσσιου μουσείου και τις γκαλερί μέσα σε αυτό. Οι μόνιμες συλλογές του περιλαμβάνουν σημαντικά έργα των Jenny Holzer, Richard Serra και Jeff Koons, μεταξύ πολλών άλλων. Αλλά ίσως το πιο αναγνωρίσιμο γλυπτό, το οποίο προσελκύει πολλές φωτογραφίες από το εξωτερικό του μουσείου, είναι η ατρακτοειδής αράχνη γνωστή ως Maman, της Louise Bourgeois.

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

Μουσείο Ordos, Κίνα
Για πολλούς, αυτό το μουσείο στην πόλη Ordos στην επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας, μοιάζει με μια γιγάντια σταγόνα, που αρνείται να ενωθεί με το περιβάλλον. Ο ρουστίκ χρωματισμός του συμπληρώνει την κινεζική έρημο Γκόμπι μέσα στην οποία βρίσκεται και ο μοντέρνος σχεδιασμός του ταιριάζει με τη νέα πόλη Ordos -μια πόλη που χτίστηκε το 2004. Λόγω της έλλειψης κατοίκων στην έρημο, θα νιώσετε σαν να εξερευνάτε μια πόλη-φάντασμα.

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

Dalí Museum, Φλόριντα
Το Μουσείο Σαλβαδόρ Νταλί, που σχεδιάστηκε αριστοτεχνικά από τον Yann Weymouth, στέκεται ως ένα καλλιτεχνικό καταφύγιο στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, αφιερωμένο στην προβολή των εξαιρετικών έργων του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του μουσείου αντλεί έμπνευση από το σουρεαλιστικό κίνημα, με μια μεγάλη είσοδο και φεγγίτη κατασκευασμένο από στιβαρό γυαλί πάχους 1,5 ιντσών (38 mm), δημιουργώντας μια οπτικά εκπληκτική και καθηλωτική εμπειρία. Εκτός από την αξιοσημείωτη δομή του, το μουσείο προσφέρει μια ποικιλία από εκδηλώσεις προσαρμοσμένες για οικογένειες και για τους λάτρεις της τέχνης. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε συναρπαστικές παραστάσεις, ελκυστικά εργαστήρια, ταινίες που προκαλούν σκέψη, διαφωτιστικές διαλέξεις και διάφορες πρωτοβουλίες συγκέντρωσης κεφαλαίων. Επιπλέον, το μουσείο φιλοξενεί εκδηλώσεις για φαγητό και ποτό, παρέχοντας την ευκαιρία να γευτείτε γαστρονομικές απολαύσεις ενώ περιτριγυρίζεστε από τις ευφάνταστες δημιουργίες του Νταλί.

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

Niterói Contemporary Art Museum, Βραζιλία
Είναι λουλούδι ή ιπτάμενος δίσκος; Αναμφίβολα φουτουριστική, αυτή η αστραφτερή λευκή δομή σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα είναι «λουλούδι», αλλά αν προσγειώνονταν εξωγήινοι στη Γη αυτό το κτίριο θα ήταν το πιο κατάλληλο μέρος. Σχεδιασμένο από τον Βραζιλιάνο avant-garde αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer, έναν από τους ιδρυτές του μοντερνιστικού κινήματος, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Niterói (Museu de Arte Contemporânea de Niterói) ολοκληρώθηκε το 1996 και βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο της Guanabara, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο στην κοντινή πόλη Niterói.
Το εντυπωσιακό τετραώροφο κυκλικό μουσείο διαθέτει μια μόνιμη συλλογή με περισσότερα από 1.200 έργα, που αναδεικνύουν μερικούς από τους πιο εμβληματικούς σύγχρονους καλλιτέχνες της χώρας, όπως η Lygia Clark και ο João Carlos Goldberg, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα προσωρινών εκθέσεων.

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
Photo: Alan Karchmer/nmaahc.si.edu
7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

National Museum of African American History and Culture, Ουάσιγκτον
Ο σχεδιασμός του Εθνικού Μουσείου Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού -μια συνεργασία των Freelon Group, Adjaye Associates και Davis Brody Bond – τυλίγει τη δομή σε ένα περίτεχνο πλέγμα από μέταλλο στο χρώμα του μπρούτζου. Αποκορύφωμα προσπάθειας δεκαετιών, είναι το μόνο εθνικό μουσείο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη συμβολή των Αφροαμερικανών στην αμερικάνικη κουλτούρα και στην εξέταση της αμερικανικής ιστορίας μέσα από τον φακό τους. Διαθέτει τρία επίπεδα ανεστραμμένων ημιπυραμίδων που επικαλούνται τις κορώνες Γιορούμπα της Δυτικής Αφρικής. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει ανεκτίμητα αντικείμενα όπως το έργο της Harriet Tubman, ένα αεροπλάνο Tuskegee, μια ανακατασκευασμένη καμπίνα για σκλάβους από μια φυτεία της Νότιας Καρολίνας, tη τρομπέτα του Louis Armstrong, ένα φόρεμα ραμμένο από τη Rosa Parks και καλύμματα κεφαλής πυγμαχίας που φορούσε ο Muhammad Ali.

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα
7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

ABC Museum, Μαδρίτη
Το νέο Κέντρο Σχεδίου και Εικονογράφησης ABC, ιδρύθηκε το 2011 από την ομάδα της Aranguren & Gallegos Architects με τον στόχο να αποτελέσει καλλιτεχνική διεθνή αναφορά και πολιτιστικό σύμβολο. Η εγκατάσταση στο παλιό κτήριο ενός εργοστασίου στην οδό Amaniel της ισπανικής πρωτεύουσας είναι μια κατάλληλη παρέμβαση σε ένα ιστορικό κτίριο χωρίς να θυσιάζεται ο χαρακτήρας έκφρασης ενός σύγχρονου κέντρου με ποικίλα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα.

Διαβάστε ακόμη: