Είναι προφανές πως η λογική και η σύνεση επικράτησαν στο ΔΣ της Εθνικής τράπεζας όπου αποφεύχθηκε η πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο κερδοσκοπικό fund CVC!

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι με την υλοποίηση του ντιλ. Και φυσικά με την πραγματοποίηση μιας σοβαρής αποκρατικοποίησης, η οποία βρίσκεται στον αέρα από το 2015 και αποτελεί απαίτηση του SSM!

Ωστόσο με βαθιά υπευθυνότητα σταθήκαμε σθεναρά απέναντι σε μια πώληση όπου το ύψος του τιμήματος ήταν τουλάχιστον προσβλητικό σε σχέση τόσο με τα δεδομένα της αγοράς που προσδιορίζονται από το πρόσφατο ντιλ AXA με Generalli, όσο και ως προς τη στάση και τη μεθόδευση των διαχειριστών του fund που όπως αποδείχθηκε εκβίαζαν καταστάσεις και αποσκοπούσαν σε αγορά με τίμημα χαμηλότερο από αυτό που αρχικά είχαν προσφέρει!

Διότι μπορεί να αποτελούσε κυρίαρχη άποψη ότι το CVC έδινε 460 εκατ. ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική, ποσόν που εξαρχής φάνταζε μικρό, ωστόσο η πραγματική προσφορά του ήταν 320 εκατ. για το 80% των μετόχων συν ένα bonus 60 εκατ. υπό πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις επίτευξης στόχων!

Η στάση επομένως την οποία κράτησαν οι διαχειριστές του fund είναι σε κάθε περίπτωση κατακριτέα και προκαλεί την κοινή γνώμη καθώς επί ενάμισι χρόνο έπαιζαν παιχνίδι και κωλυσιεργούσαν αποσκοπώντας να αποσπάσουν την ιστορική ασφαλιστική αντί πινακίου φακής και όταν είδαν πως η υπόθεση δεν κλείνει θετικά γι αυτούς επαναδραστηριοποιήθηκαν!

Επιπροσθέτως, είναι υποκριτικό να μιλάμε για ξένες επενδύσεις και προσέλκυση νέων φρέσκων κεφαλαίων, ενώ στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για πρόταση εξαγοράς με χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα 150-200 εκατ. από την Eurobank με εγγύηση της Εθνικής τράπεζας!

Μάγκες δηλαδή οι «ξένοι» που αγοράζουν τζάμπα με τα δικά μας λεφτά!

Στο ΔΣ της Εθνικής που πραγματοποιήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Μιχαϊλίδης και ο διευθύνων κ. Μυλωνάς τάχθηκαν παραδόξως και προφανώς κατόπιν πιέσεων, υπέρ της υλοποίησης του ντιλ, ενώ κατά τάχθηκε το σύνολο των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ!

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι προφανές πως η αγοραπωλησία έπεσε στα βράχια. Τυπικά η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Όμως ήδη εξετάζεται το plan b που αφορά την εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο!