Όπως ακριβώς αναμενόταν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε χθες οικειοθελώς να δώσει μία ακόμη παράταση στον πολύπαθο διαγωνισμό για την παραχώρηση επί 35 χρόνια της Εγνατίας οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων θα κατατεθούν την 1η Απριλίου και είναι προφανές πως δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία έχουν και οι 7 κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως σε κάθε περίπτωση δεσμευτικές προσφορές θα υποβάλουν οι ίδιες τρεις κοινοπραξίες που εμφανίστηκαν στην διαδικασία, είτε υποβάλλοντας πρόταση όπως η ΓΕΚ Τέρνα- Egis είτε προσφεύγοντας στο ΣτΕ όπως οι κοινοπραξίες Άκτωρ – Roadis και Vinci – Μυτιληναίος!

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πρώτον: οι κοινοπραξίες του Άκτωρα και του Μυτιληναίου με τους διεθνείς εταίρους τους να έχουν βρει οριστικές λύσεις ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος και τη συμμετοχή των τραπεζών εξ αρχής και όχι εκ των υστέρων που ήταν και το μείζον!

Διότι μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στις κοινοπραξίες δεν υπήρχε απόλυτη ταύτιση απόψεων, γι’ αυτό άλλωστε δεν ήταν έτοιμες, λόγω και της πανδημίας, να υποβάλουν προτάσεις στις 11 Δεκεμβρίου!

Δεύτερον: να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της η ΓΕΚ υπό την έννοια ότι υπέβαλε δεσμευτική πρόταση και άνοιξε τα χαρτιά της, μολονότι τυπικά ο φάκελος της προσφοράς έμεινε κλειστός! Άρα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Ταυτόχρονα θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν δεσμευτική προσφορά να υποβάλουν και οι Κινέζοι με τον όμιλο Κοπελούζου.

Κατά πληροφορίες πάντως το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα κάνει αποδεκτές τυχόν αλλαγές στην αρχική σύνθεση των 7 υποψηφίων κοινοπραξιών!

Το γεγονός πάντως είναι πως ένας ακόμη διαγωνισμός πάει πίσω προσθέτοντας μια ακόμη αποτυχία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ! Και από την παραχώρηση της Εγνατίας το Δημόσιο ανέμενε να βάλει στα ταμεία του περίπου 1,5 δις. ευρώ!