Σταδιακή επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους κι επαναλειτουργία κομμωτηριών προγραμματίζει η Πολιτεία της Καλιφόρνια όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μαρκ Γκέιλι. 

 

Η Καλιφόρνια χαλαρώνει ορισμένα μέτρα τα οποία είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και σιγά σιγά θα της επιτρέψει να επαναλειτπυργήσει κάποιες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής του τόπου.

Η εικόνα των νοσοκομείων είναι βελτιωμένη.

Από τις κυριότερες εστίες κορωνοϊού στις ΗΠΑ είχε αναδειχθεί η Καλιφόρνια με τις ΜΕΘ και τα νεκροτομεία να έχουν κατακλυστεί.

Η Πολιτεία επέβαλε στις 3 Δεκεμβρίου μέτρα με τα οποία απαγόρευε τις συναθροίσεις και τις μη αναγκαίες δραστηριότητες.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν παρά τα μέτρα, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Η Καλιφόρνια άρχισε να εξέρχεται αργά από την πιο επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας που είχαμε γνωρίσει έως σήμερα» σημειώνει ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Μαρκ Γκέιλι.

«Πριν από 7 εβδομάδες, τα νοσοκομεία μας και οι υγειονομικοί μας της πρώτης γραμμής βρίσκονταν σε σημείο κατάρρευσης, όμως οι Καλιφορνέζοι άκουσαν το μήνυμά μας και έμειναν στα σπίτια τους όσο ήταν δυνατόν. Η έκρηξη που ακολούθησε τις διακοπές του Δεκεμβρίου δεν κατέβαλε το σύστημα υγείας μας όσο φοβόμασταν»,  συμπλήρωσε ο Γκέιλι.

Η απόφαση των αρχών να άρουν την «τοπική καραντίνα» βασίστηκε στις προβλέψεις για το ποσοστό διαθεσιμότητας κλινών στις ΜΕΘ.

Η άρση των μέτρων σε πολιτειακό επίπεδο δεν σηματοδοτεί το τέλος των απαγορεύσεων, με τις υγειονομικές αρχές να μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο, εφόσον το δικαιολογεί η κατάσταση.

Η λειτουργία των μπαρ, της εστίασης σε κλειστούς χώρους και οι αθλητικοί αγώνες απαγορεύονται, για παράδειγμα, στις περισσότερες κομητείες της Καλιφόρνιας.